Як обрати ланцюга на колеса?

08.11.2016

Для чого потрібні ланцюги на колеса?

Ланцюги на колеса дуже часто використовуються автомобілістами в зимовий період. Вони здатні забезпечити безперешкодний і безпечний рух по складним і важкопрохідних ділянках доріг, а також забезпечують збереження автомобіля в цілості в процесі пересування в складних погодних умовах і допомагають отримати задоволення від цього процесу. По суті вони предствляет собою знімний протектор, який дозволяє поліпшити зчеплення колеса з дорогою або бездоріжжям, щоб підвищити прохідність автомобіля для проходження тієї чи іншої ділянки. Тобто ланцюги проти ковзання використовуються не постійно, а лише для того, щоб успішно проїхати по особливо складній місцевості, такий як обмерзлі ділянки траси, пухкий сніг, "жорстке" бездоріжжя, і ін.


Для підвищення прохідності автомобіля можуть використовуватися не тільки класичні ланцюги на колеса, але і такі пристосування, як браслети проти ковзання. Вони виконують ту ж функцію, але відрізняються конструкцією: встановлюються не на всі колесо цілком, як ланцюга, а тільки на його частину. Це робить їх набагато більш універсальними та простими у використанні. Крім того, така особливість конструкції дає можливість надіти браслет на колеса вже зайшов на важкій ділянці автомобіля, тоді як ланцюга треба надягати заздалегідь.

Класичні ланцюги на колеса встановлюються на автомобіль безпосередньо для проходження небезпечної ділянки шляху. Вони бувають двох основних типів в залежності від своєї конструкції - "стільники" або "драбинка". Ланцюги "драбинка" представляють з'єднані прямими непересічними відрізками ланцюга, на зразок мотузкова драбинка. В "сотах" ж ланцюга з'єднуються перехресно, отримуючи своєрідну павутину.

Зверніть увагу, що при русі ланцюг може інерційно збільшуватися в радіусі, що може привести до пошкоджень колісної арки. Щоб такого не сталося, виробники ланцюгів настійно рекомендують: не їдьте зі швидкістю більше 40 км/год при одягнутих ланцюгах!
Зверніть увагу, що установка ланцюга зменшує зазор між колесом і аркою! Тому потрібно стежити за тим, щоб ланцюг, будучі одягненою на колесо, не зачіпала за колісну арку, інакше це може привести до пошкоджень та інших неприємних наслідків.

Як вибрати ланцюга на колеса

Прийнявши рішення купити ланцюги на колеса, вам так чи інакше доведеться зіткнутися з процесом вибору відповідної моделі. Для вдалого вибору потрібно отримати відповіді на кілька простих запитань:

1. В яких умовах буде експлуатуватися автомобіль? Звичайні міські умови, поїздки по грунтових дорогах, оффроад, більш складні умови?

2. Для якого транспортного засобу ви хочете купити ланцюги на колеса? Ланцюги будуть відрізнятися як розмірами, так і конструкцією, адже для позашляховиків або вантажівок потрібні ланцюги посиленої конструкції. Ми пропонуємо ланцюги проти ковзання для наступних типів авто:

- легковий автомобіль

- позашляховик (паркетник, SUV, 4х4)

- вантажівка

До речі, від типу автомобіля залежить і кількість ланцюгів, які вам потрібно купити. Для повнопривідного автомобіля потрібно дві пари ланцюгів, тобто на всі чотири колеса. Для легкового автомобіля цілком вистачає однієї пари ланцюгів, яка ставиться на провідні колеса, в залежності від приводу переднього або заднього.


3. Уточніть розмір зимових шин в інструкції до свого автомобіля.

Вам потрібні такі параметри, як радіус колеса, ширина профілю для ланцюгів, висота профілю шини. Ґрунтуючись на цих даних, ви можете скористатися фільтром підбору ланцюгів на нашому сайті. Вам видасть всі ланцюги з даними розмірами, і ви зможете вибрати відповідний комплект.

Перший показник це ширина протектора, зазначена в міліметрах. Таким чином, покришка в прикладі шириною 20,5 см.

Другий показник це висота покришки, а саме висота відрізка від дороги до нижнього краю диска. Проте, щоб уникнути непорозумінь потрібно уточнити, що це не висота в міліметрах, на відміну від попереднього показника, а відсоток, який становить висота шини від ширини. В даному прикладі висота гуми 55%, і щоб визначити реальні розміри, потрібно помножити 205 на 55 відсотків. Одержаний в результаті обчислення результат 113 мм і є висота покришки.

4. Виберіть відповідний для вас спосіб установки ланцюга на колесо. Найбільш поширені ланцюги зі стандартним способом установки, який вимагає ручного затягування ланцюга. Крім того, ми можемо запропонувати ланцюга з автоматичним затягуванням за допомогою сервомеханізма, а також унікальні за способом монтажу ланцюга Pewag Snox, які зовсім не потребують затяжки та надягають на колесо практично одним рухом, не вимагаючи додаткових кріпильних елементів.

Приклад установки звичайних ланцюгів на колеса з ручним затягуванням. Для надійної фіксації потрібно дотягти ланцюги вручну, щоб вони сиділи на колесі щільно і жорстко.


Приклад установки ланцюгів на колеса з автоматичним затягуванням. Вам не потрібно проводити затягування вручну, для цього використовується особливий сервомеханизм, який зробить цю роботу за вас і надійно зафіксує ланцюга на колесі.


Приклад установки ланцюгів на колеса без затяжки та додаткових кріплень. Цей спосіб установки радикально відрізняється від традиційних тим, що не вимагає ні додаткових кріплень, ні додаткового затягування ланцюга на колесі.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено