Сезонна заміна шин восени 2020: чи варто "перевзутися" заздалегідь?

29.10.2020
Як у вас справи з графіком технічного обслуговування вашого автомобіля? А що на рахунок сезонної зміни шин - готові? Осінь - відмінний час, щоб запланувати візит до свого перевіреного автомобільного техніка і записатися на перевзування шин. Але, тепла осінь 2020 року зрушила графік сезонної заміни гуми вже на кілька тижнів. Стає ясно, що багатьом доведеться змінити шини в екстреному режимі, так як більшість все ще їздить на літній гумі. Поточна погода не дає ясності, коли нагрянуть реальні морози. У цій статті ми розповімо, чи варто у цьому році поставити всесезонний комплект шин або краще відразу встановити зимові шини раніше, ніж пізніше?

Чи настав час установки зимових шин?


Не впевнені, чи потрібні вам зараз зимові шини? Підготуйтеся до осіннього і зимового сезонів, переконавшись, що у вас є відповідні шини для вашого автомобіля - будь то всесезонні шини для дощу і м'якої зими або спеціальні зимові шини, якщо буде снігопад і низькі температури. Враховуйте погодні умови українських зим і задайте собі наступні питання:
  • Температура починає опускатися нижче 7 градусів?
  • Вам доводиться водити машину в ожеледицю?
  • Якщо дороги засипле снігом, ви не готові чекати поки їх очистять?
Якщо ви відповіли «так» на один або кілька цих питань, зимові шини можуть стати розумним вкладенням у безпеку водіння.

Що відрізняє зимові шини від звичайних шин?


Основна відмінність між всесезонними і зимовими шинами - це гумова суміш, яка використовується у протекторі шини, а також конструкція кромки прикусу, додаткові ламелі для зчеплення і відведення води. Всесезонні шини найкраще працюють у теплі місяці з квітня по вересень. Коли середньодобова висока температура опускається нижче 7 ° C, гумова суміш у всесезонних шинах не зберігає свою податливість (стає твердою), що знижує тягу і збільшує гальмівний шлях.

Всесезонні шини забезпечують оптимальну роботу навесні, влітку і восени. Фактично, деякі компанії почали перейменовувати всесезонні шини в «3 сезонні шини». На жаль, це не ідеальна шина для умов сніжної зими при мінусових температурах. Ці шини мають тенденцію втрачати зчеплення з дорогою при температурі нижче 7 градусів Цельсія.

Шини, призначені для зимового водіння, забезпечують чудове зчеплення з дорогою при русі, зупинці і поворотах. Протектор призначений для врізання у сніг і лід, при цьому вода відводиться від контактної поверхні. Вони також зроблені з більш м'якої гуми, яка зберігає пластичність при негативних температурах.

Важливо відзначити, що через м'яку гуму, яка використовується для виготовлення зимових шин, протектор шини зношується швидше, ніж у всесезонних шинах. З цієї причини навесні вам необхідно знову використовувати всесезонні шини, і ваших інвестицій повинно вистачити на кілька сезонів. Безпека на зимовій дорозі піднімає важливе питання: який тип шин вам потрібен, коли температура падає і починає падати сніг?

Давайте відповімо на деякі з цих питань, тому що шини можуть бути великим вкладенням коштів, і ви хочете бути впевнені, що оснастите свій автомобіль гумою правильного типу.

Ось короткий опис, який допоможе вам впоратися з важкими питаннями про шини:

Літо

Всі сезони

Зима

Погодні умови

Теплі, сухі і вологі умови

Більш м'які зимові умови, включаючи сильний дощ і невеликий снігопад.

Суворі зимові умови з великою кількістю снігу

Оптимальна температура

Вище 7 ° C

Вище і нижче 7 ° C

Нижче 7 ° C


Малюнок протектора

Призначений дл я забезпечення зчеплення при більш високих температурах. Більш тонкий протектор не підходить для снігу і сльоти.

Суміш блочного протектора відштовхує сльоту і забезпечує стійкість, а також чутливе управління у більш теплих умовах.

Блочний протектор і ламелі (дрібні прорізи на протекторі), які захоплюють сніг і відштовхують сльота

Тип гуми

Більш твердий склад, щоб прослужити довше

Гнучкість при температурах вище і нижче 7 ° C

Залишається м'яким при більш низьких температурах для кращого зчеплення






Час купувати!


Осінь - час купувати нові зимові шини. Роздрібні продавці починають запасати останні моделі восени, так що саме зараз ви знайдете кращий вибір. Зимові шини мають великий блоковий протектор, який більш ефективно переміщує воду і сльоту, і більш м'яку гуму, яка зберігає гнучкість при низьких температурах. У спекотну погоду така м'якість стає перешкодою, тому з приходом весни вам потрібно міняти зимові шини на літні або всесезонні.

Найбільший недолік зимових шин - це додаткові витрати на зберігання і необхідність їх надягати і знімати у відповідний час року. Не у всіх є додаткове місце для зберігання чотирьох громіздких шин, тому всепогодні, як правило, більш популярні. Але якщо цієї зими нас несподівано замете, і на дорогах з’явиться глибокий сніг і низькі температури, то зимові шини стануть вашим кращим другом.

Детальніше читайте у статті: Коли краще купувати зимову гуму і як правильно зберігати шини?

Що потрібно пам'ятати?

  • Шини з мінімально допустимою глибиною протектора - головна причина аквапланування
  • Надійні зимові шини мають символ гори/сніжинки на боковині. Це запевняє вас, що вони пройшли галузеві випробування на використання у важких умовах снігу.
  • Не всі зимові шини однакові. Переконайтеся, що ви вибрали правильну форму і розмір, щоб відповідати марці, моделі і року випуску вашого автомобіля.
  • Знайте закони і правила, які визначають, що прийнятно у вашомі регіоні чи на певній місцевості. Наприклад, на деяких дорогах встановлені мінімальні вимоги до протектору або не дозволені шиповані зимові шини.
  • При порівнянні цін обов'язково враховуйте вартість установки. Ви можете багато чого дізнатися про зимові шини в Інтернеті, але якщо врахувати витрати на установку, перевзування може виявитися трохи більш витратною.
  • Як і у випадку з будь-якою покупкою шин, пам'ятайте, що для вашого автомобіля безпечніше і краще за все купувати повний комплект з чотирьох зимових шин, якщо це можливо!

Перевірте тиск в шинах


Тиск у шинах грає вирішальну роль у загальній продуктивності ваших поїздок, а правильна накачування дозволяє водіям краще контролювати дорогу і допомагає шинам зношуватися довше і рівномірніше. Див. причини регулярно перевіряти тиск у шинах . Оскільки температура коливається від холодних ночей до теплих днів, важливо регулярно перевіряти тиск у шинах. У середньому тиск у шинах знижується приблизно на один фунт на квадратний дюйм (psi) на кожні 10 ° градусів падіння температури. Перевірте тиск у шинах за допомогою манометра та переконайтеся, що тиск у кожній шині, включаючи вашу запасну, відповідає ідеальному тиску у шинах для вашого автомобіля.

Крім того, щоб бути підготовленим, варто передбачати і інші осінні небезпеки, які можуть початися до приходу зими. До цих умов відносяться мокрі дороги і слизьке сміття, наприклад мокре листя на проїжджій частині. Фактично, їзда по мокрому листю може бути схожа на їзду по льоду - тим більше, що покришкам потрібен хороший протектор, забезпечує зчеплення при гальмуванні і запобігає акваплануванню. Тому, щоб бути впевненим і готовим до будь-якої погоди, намагайтесь встановити зимовий комплект вже зараз.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено