Кнопки в автомобілі, про призначення яких знають не всі

31.10.2019
Виробники сучасних автомобілів все більше фарширують свої творіння автоматикою і розумним "електронними системами. Багато досвідчені водії знайомі з пристроєм власного автомобіля, і переважно знають про призначення кнопок в машині. Але, якщо пересісти за кермо автомобіля іншої марки машини - доведеться звикати до нового розташування перемикачів і здогадуватися, що може означати той чи інший символ на панелі приладів?

Ми пропонуємо розглянути кілька функцій і перемикачів в автомобілях, в яких кількість кнопок може налякати не тільки новачка. У цій статті ми поговоримо про головні та додаткові функції й кнопки в автомобілі, і розтлумачимо базові символи, які можуть відкрити деяким нові можливості власного автомобіля.

Рульова панель управління і круїз-контроль


Круїз-контроль дозволяє утримувати ваш автомобіль на постійній швидкості без необхідності натискати на педаль газу. На автостраді або відкритій дорозі корисно відпочивати, а також стримувати автомобіль на певній швидкості, дотримуючись темп наростання. Найпростіші функції круїз-контролю є: установка швидкості, збереження динаміки з урахуванням манери їзди та дорожньої ситуації. Розширені функції охоплюють здатність збільшувати або зменшувати швидкість, обмежуючи швидкість на один кілометр на годину. Управління відбувається шляхом обробки даних з радара, який зіставляє вашу швидкість з автомобілем попереду. Нові системи розпізнають, коли швидкість зростає, і застосовують гальмування двигуном, понижуючи передачу або активуючи гальма.

Перемикач дальнього і ближнього світла фар


Фари дальнього світла забезпечують кращу видимість дороги попереду. Згідно із законом вам заборонено використовувати їх, коли ви припарковані, коли машини наближаються до вас на зустріч і коли ви їсте близько до транспортного засобу попереду вас. Прекрасно використовувати їх в забудованій зоні, якщо це допомагає вам бачити чіткіше, якщо і не засліплювати інших учасників дорожнього руху. Не використовуйте їх в тумані, тому що світло відіб'ється від димної стіни і огляд стане ще гірше. Як правило, вони активуються поворотом перемикача біля керма і відрізняються штовханням керуючого перемикача вперед. Ви можете запалити фари, потягнувши на себе важіль управління фарами. У старих моделях застосовувалася установка перемикача, де для включення фар необхідно було потягнути важіль, щоб включити, і повторно потягнути, щоб вимкнути.

Перемикач передніх і задніх протитуманних вогнів


Туман технічно, коли видимість зменшується до 1 км через туман і низинних хмар. Проте, густий туман може зменшити вашу видимість до кількох метрів. На задній частині автомобіля буде один або два протитуманних фари. Вони приблизно такі ж яскраві, як стоп-сигнали, і тому їх можна побачити набагато легше. Протитуманні фари спереду встановлені низько в бампері і виробляють широкий плоский промінь, який не відбивається від туману, як це роблять фари повного світла. Коли НЕ туманно, не забудьте вимкнути протитуманні фари, тому що вони засліплюють інших водіїв. Цю кнопку часто ховають біля правого коліна, або це може бути окремий нашийник на паличці або ніжці управління фарами.

Обігрівач заднього і переднього скла


Якщо на задньому склі виникає проблема запотівання, ви можете включити задній демістер. Він відрізняється від переднього обігріву вітрового скла двома способами:по-перше, малюнок кнопки має іншу форму, а по-друге, задній обігрівач не має вентиляційних отворів, як передні, замість цього використовуються дроти, вбудовані в скло, для генерування тепла для випаровування конденсату. Коли в салоні є постійна проблема з конденсацією, ймовірно, десь ваш автомобіль пропускає вологу, яка згодом осідає на склі. Перевірте ущільнення дверей і вікон і сліди іржі, які можуть мати отвори розміром з шпильковий укол. Також перевірте під килимом в багажнику. Шукайте цю кнопку як частина вашого управління кондиціонером.

Рециркуляція повітря в салоні автомобіля


Система автомобільної вентиляції і салонної фільтрації повітря передбачає два режими роботи і циркуляції повітря в кабіні. Режим рециркуляції дозволяє запобігти надходженню повітря ззовні разом з дорожнім пилом і вихлопними газами. Включення системи забезпечує обертання чистого потоку повітря всередині автомобільного салону, що особливо зручно, коли зовні особливо холодно. При перемиканні на режим подачі повітря в машину, потік проходить через систему і надходить в салон після очищення салонними фільтрами. Головне, вчасно їх міняти, інакше в деяких старих автомобілях, де нещільно закриваються двері або фільтри давно не змінювалися, режимом рециркуляції користуватися марно.

Кнопки блокування дверей і сигнальні вогні


Кнопка блокування і розблокування дверей має кілька функцій:вона дозволяє вам відразу ж заблокувати всі двері, якщо ви відчуваєте небезпеку і вона дозволяє розблокувати їх, щоб впустити пасажирів в машину. Коли ваш автомобіль починає рух, система повинна автоматично блокувати всі двері на певній швидкості. Шукайте ці кнопки на водійських дверей в зоні панелі управління.

Сигнальні аварійні вогні включаються кнопкою позначеної червоним трикутником. Ви можете використовувати свої аварійні вогні тільки тоді, коли автомобіль на буксирування або стоїть на узбіччі. Зазвичай ви можете знайти кнопку в центрі приладової панелі, і вона майже завжди буде мати червоний трикутник. Попереджувальні світлові сигнали одночасно блимають всі чотири індикатори.

Включення датчиків паркування


Датчики паркування тепер майже стандартні на нових автомобілях. Оскільки безпека підвищилася, товщина задніх стійок збільшилася, а розмір заднього скла був зменшений, і це ускладнило рух заднім ходом. Паркувальні датчики встановлюються в задньому бампері, іноді в передньому бампері. Вони особливо корисні на великих позашляховиках, які мають величезну сліпу зону відразу за автомобілем. Багато нещасних випадків з малюками, яких збивають на під'їзних шляхах, відбуваються через цю сліпої зони. Ви можете включати і вимикати датчики паркування, використовуючи кнопку з цим зображенням. Зазвичай вони включаються автоматично, коли ви перемикаєте автомобіль заднім ходом, але можуть бути випадки, коли ви не хочете їх включати. Ця кнопка часто прихована коліном з правого боку.

Електронна система контролю стійкості


Якщо ви купили новий автомобіль протягом останніх десяти років, він, швидше за все, буде оснащений системою ESP, яка призначена для того, щоб контролювати поперечну динаміку і не допустити зриву автомобіля в занос і сильне бічне ковзання. Програма електронної стабільності контролює вводяться вами дані для управління вашим автомобілем, а також збирає дані з усіх чотирьох коліс. З огляду на, що на вулиці скоро у всю буде господарювати зима, можливо, своєчасне включення системи допоможе вам долати складні ділянки дороги.

Цей невеликий список автомобільних кнопок є частково лише невеликою частиною того, що може бути передбачено в вашому автомобілі. Однак, технології не стоять на місці і з кожним роком на ринок виходить безліч моделей з новими модифікаціями та особливостями. Навіть якщо ви володієте автомобілем не перший місяць, а може бути і не перший рік, не полінуйтеся подивитися в інструкції до автомобіля розділ про роботу та особливості відключення електронних систем і позначень різних кнопок у вашій машині.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено