Навіщо потрібні дроти прикурювання?

21.10.2015
Провід прикурювання абсолютно незамінні в холодну пору року. Це та сама «паличка-виручалочка», яка вирішить проблеми водія, у якого зранку не завівся автомобіль через те, що розрядився акумулятор. Прохання «прикурити» морозним зимовим ранком зустрічається повсюдно, і кожен досвідчений водій тримає в багажнику якісний старт-кабель. Якщо Ваш автомобіль не заводиться, а свого «прикурювача» немає, можна спробувати позичити його у сусідів по двору. Але з високим ступенем ймовірності їх старт-кабель не підійде для запуску Вашого авто. Але про тонкощі вибору проводів прикурювання ми поговоримо трохи пізніше, а зараз згадаємо, що ж являють собою старт-кабелі автомобільні. Це конструкція з двох ізольованих проводів, на кінцях яких розташовані фіксатори на клеми - крокодили. Призначення проводів прикурювання - запуск розрядженого акумулятора від альтернативного джерела живлення - найчастіше в цій ролі виступає акумулятор іншого автомобіля. У побуті дроти прикурювання називають також «прикурювач», «старт-кабелі автомобільні». Іншими варіантами запуску розрядженого акумулятора є завод «з штовхача» (але це стосується тільки автомобілів з механічною коробкою передач). Універсальна альтернатива - вельми дороге пуско-зарядний пристрій, який володіє достатньою потужністю для запуску Вашого авто. Висновок напрошується сам собою - краще купити дроти прикурювання і тримати їх в багажнику на всяк випадок, адже від неприємних ранкових сюрпризів ніхто не застрахований. Максимально актуальні дроти прикурювання для власників автомобілів з автоматичною коробкою передач.

Як працюють дроти прикурювання? Загальна схема досить проста - потрібно з'єднати акумулятор Вашого автомобіля з акумулятором автомобіля-донора за допомогою старт-кабелю, дотримуючись полярності. На практиці ж існує багато різних нюансів і особлива техніка безпеки, яку потрібно дотримуватися, щоб не вивести з ладу електросистему автомобіля. Крім того, не кожен автомобіль підійде для того, щоб завести Вашу машину. У них повинні збігатися (хоча б приблизно) обсяги двигуна. Наприклад, вантажівка не заведеться від малолітражки. Якщо Ви - власник автомобіля з дизельним двигуном, майте на увазі, що завести дизель можна тільки від іншого дизеля, адже під час запуску він вимагає набагато більше енергії. На нашому сайті в розділі «Старт-кабель» Ви можете ознайомитися з корисними та пізнавальними статтями, які розкажуть про тонкощі запуску автомобіля за допомогою проводів прикурювання.

Зрозуміло, на успіх процесу прикурювання впливають не тільки характеристики двох автомобілів, які в ньому беруть участь, а й особливості самого старт-кабелю автомобільного. Розглянемо основні нюанси, на які варто звернути увагу при виборі проводів прикурювання . Ці деталі можна дізнатися не тільки при покупці «вживу» на ринку або в автомагазині, але і в разі, коли Ви хочете купити автомобільний старт-кабель в інтернет-магазині автотоварів. Зазвичай все характеристики вказуються в описі, а частина з них можна визначити по фото.

В першу чергу зверніть увагу на «крокодили». Нагадаємо, основна їх функція - це фіксація проводів на клемах акумулятора. Хороші крокодили повинні бути досить великими (подивіться на клеми свого АКБ), міцними, що не розбещеними. На них повинна бути ізоляція, яка виконує захисну функцію. Ізоляція буває накладної (тобто її можна зняти) і запаяної, фіксованою. Найкраще, коли поверхня «крокодилів», призначена для дотику з руками, закрита міцної фіксованою ізоляцією, яка переходить безпосередньо в ізоляцію свого проводу, забезпечуючи максимальний рівень безпеки. З'єднання мідної жили проводу прикурювання і ручки «крокодила» є найбільш слабким місцем в проводах прикурювання - саме тут можуть відбуватися найбільші втрати струму. І саме від якості з'єднання залежить якість передачі струму, а значить, і успіх всього заходу. Звертайте увагу також на матеріал ізоляції. Він повинен витримувати низькі температури, бути міцним, м'яким, на морозі не дубіти. Основні матеріали з такими характеристиками - це силікон і морозостійка гума.

Дуже важливий фактор - це ампераж дроти прикурювання. Мається на увазі максимальна сила струму, який вони можуть пропустити через себе. Це значення має бути достатнім для того, щоб запустити Ваш акумулятор. Вивчіть характеристики Вашого АКБ, і знайдіть значення пускового струму. Ампераж старт-кабелю повинен бути не нижче за це значення, і в жодному разі не нижче 200А. З цим параметром безпосередньо пов'язана і товщина перерізу проводів. Адже щоб пропускати великий струм, величина поперечного перерізу старт-кабелю повинна бути якомога більше. Перетин дроту не повинно бути менше 7-8 мм 2, а сам провід, зрозуміло, повинен бути виготовлений з якісних матеріалів. Відмінний варіант - багатожильний мідний провід. До речі, високі значення Ампераж і перетину дроту потрібні не тільки при великому пусковому струмі АКБ, а й при великому обсязі двигуна.

Інші важливі чинники, що впливають на вибір проводів прикурювання - це їх довжина (яка повинна гарантувати вільний і зручний доступ до обох автомобілів), і колірна диференціація полярності. Для з'єднання акумуляторів досить і двометрових проводів, але тільки якщо автомобілі стоять «бампер до бампера». Коли ж автомобілі розділені сніговими завалами та іншими перешкодами, приходить усвідомлення необхідності максимальної довжини проводів прикурювання, які Ви зможете знайти. Що ж стосується позначень полярності, то в стресовій ситуації, якої безумовно є ранкове «прикурювання», найкраще мати дроти різного кольору (а не тільки з різноколірними затискачами), щоб уникнути всіляких неприємностей через недогляд. Якщо Вам ніколи раніше не доводилося вибирати старт-кабелі автомобільні, нескладно заплутатися у всіх нюансах їх придбання. Купити правильні дроти прикурювання для Вашого автомобіля Вам допоможуть кваліфіковані фахівці нашого інтернет-магазину.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено