Автомобільні присадки для двигуна: користь та шкода від використання

04.08.2022
Автолюбителі протягом багатьох років не можуть однозначно відповісти на запитання "Чи шкодить використання присадок роботі "залізного коня"?", "Який вплив "хімії" на роботу двигуна?", "Чи забезпечують присадки справну роботу двигуна?" Хтось стверджує, що постійне використання присадок забезпечує справну експлуатацію двигуна, а хтось - що застосування присадок завдало шкоди двигуну авто і їх використання точно слід відмовитися повністю.

Тут насамперед варто відзначити, що двигуни автомобілів дуже різноманітні, що є основною причиною неоднозначності відповідей на питання. Визначити ступінь впливу присадки на конкретний двигун досить складно. Однак, як показує практика і численні тести - використовувати домішки необхідно згідно з інструкцією, в іншому випадку автомобілю буде заподіяно виправну, але все ж шкода, і шкода від присадок - це скоріше міф, ніж реальність.

Види присадок для двигуна транспортного засобу


Присадки, що використовуються автолюбителями, можна розділити на 2 основні види:
  • ті, що доливаються безпосередньо в бензобак;
  • ті, які додаються до моторного масла автомобіля.
  • Однак, ця класифікація далеко не єдина і присадки ще різняться за призначенням. У цій статті спробуємо розібратися в особливостях застосування різних видів присадок двигуна авто.

    Присадки в бензин


    Для зниження витрат палива
    Спочатку, коли було випущено такого типу присадки існував міф, що й використовувати їх, це дозволить значно знизити витрата палива, приблизно 30 - 40 %. Однак, у міру розвитку імпорту товарів з-за кордону та появі його у вільному доступі на полицях магазину, а також появи інтернету, що дозволило детальніше вивчити “чудодійну хімію”, цей міф розвінчався. Справді, використання присадок дозволяє знизити витрату палива, проте набагато скромні показники (приблизно на 8-10%). Однак і цей, здавалося б, маленький відсоток дозволяє економити бензин не через "чудодійний" склад, а завдяки самоочищенню паливної системи автомобіля. По суті, такі присадки являють собою засіб для чищення, який добре себе показав і в інжекторних, і в карбюраторних двигунах. Присадки разом з паливом циркулюють по паливній системі і дозволяють видаляти нагари навіть у важкодоступних місцях (очищають клапани, насоси, камеру згоряння).

    Використання присадок цілком виправдано у разі якщо при експлуатації авто відчувається різка нестача потужності двигуна або порушення стабільності роботи транспортного засобу на неодружених оборотах. Зазвичай забруднення двигуна такого плану є наслідком заливання у бак неякісного палива.

    Присадки, що дегерують, в паливо
    Такі присадки використовуються у зимовий період. Вони покликані виводити воду з паливної системи та запобігають обмерзанню системи живлення. Їх використання забезпечує те, що двигун працює більш плавно та розмірено, а також старт на морозі здійснюється простіше. Також здебільшого такі присадки мають і домішки для очищення двигуна. Звичайно вони справляються з поставленим завданням не так успішно, як спеціальні, проте як профілактика підходять відмінно.

    Присадки в моторне масло


    Стабілізуючі присадки
    Кожен водій звичайно ж знає, що моторна олива містить у своєму складі велику кількість присадок. Однак використання спеціальних присадок дозволяє покращити їх властивості. Вони також запобігають появі диму у вихлопній трубі - їх навіть називають "присадки проти диму". Такий дим є наслідком чаду оливи, що провокує знос деталей автомобіля (циліндро-поршневої групи), а також нагар на стінках камери згоряння. Спеціальні присадки відновлюють в'язкість оливи при нагріванні двигуна, тим самим знижуючи можливість чаду.

    Автомобілістам варто пам'ятати, що присадки повністю не вирішують проблеми, лише маскують її. Вони використовуються швидше для профілактики, а не для усунення проблеми, що утворилася. Досить часто використанням таких присадок грішать власники авто, які виставляють його на продаж. Залив оливу з такими присадками можна приховати від потенційного покупця проблеми зі зношуванням камери згоряння.

    Реставруючі (антифрикційні) присадки в оливу
    Такі присадки рекомендують заливати в моторне масло автомобілів, пробіг яких перевалив за 100 тисяч кілометрів. Вони видаляють бруд і відновлюють як стінки циліндра, а й сприятливо впливають інші металеві агрегати. У процесі експлуатації автомобіля на металевих поверхнях двигуна утворюються мікротріщини. Ось із ними якраз і покликані боротися антифрикційні присадки. Вони як би "загоюють" тріщини на деталях, підвищують компресію автомобіля і підвищують його жвавість.

    Сьогодні виробників таких присадок на ринку представлено досить велику кількість. Вони відрізняються між собою не лише етикетками, а й властивостями. Виробники завжди вказують на етикетці переваги своїх розробок і те, в чому полягає їхня індивідуальність. Тому перед покупкою слід уважно вивчити пропозиції на ринку, оцінити потрібність тих чи інших параметрів для свого авто і лише після вже визначитися з доцільністю купівлі та використання того чи іншого виду присадок.

    Як слід заливати присадки в машинне масло та бензобак автомобіля?


    Присадки - це не чарівна паличка, яка може принести тільки користь і "залатати дірки". Вони також можуть здорово нашкодити, якщо не слідувати інструкції на упаковці. Виробники зазвичай вказують у яких обсягах потрібно додавати присадки у паливо чи оливу. Однак, є правила, які на етикетках зазвичай не вказуються, але які необхідно дотримуватись при використанні присадок.

    1. Якщо обрана присадка повинна заливатись у бензобак, необхідно, щоб у момент залиття в баку повинно бути мінімум бензину. Після додавання присадок необхідно відразу наповнити повний бак, щоб присадки і бензин змішалися між собою. Зазвичай це роблять одразу перед заправкою на станції.

    2. Якщо присадка використовується для оливи, то її слід використовувати безпосередньо при заміні масла. Такі присадки слід застосовувати тільки для “свіжої оливи”, коли замінюється новий паливний фільтр.

    Варто не забувати "що занадто, то не здорово". Тому використовувати присадки частіше, ніж рекомендує виробник, не варто. Надмірне та неправильне використання може призвести до того, що з ладу будуть виведені не лише окремі елементи двигуна, а й повністю вся система.

    Де придбати оригінальні присадки?


    У нашому магазині “Авторадості” Ви можете купити автомобільні присадки від BIZOL, ER, Fuchs, Fusion, Hi-Gear, Kemetyl, KROON OIL, LAVR, LIQUI MOLY, Mannol та інших світових брендів. Вся продукція оригінальна та відповідає найвищим стандартам якості.

    Якщо з підбором необхідної присадки виникнуть проблеми, то завжди можна звернутися до менеджерів компанії. Вони із задоволенням проконсультують з усіх питань і допоможуть підібрати найбільш вдалий варіант.

    Варто також зазначити, що у нас можна оформити доставку будь-яким зручним способом для клієнта: Новою поштою на відділення, Новою поштою на адресу клієнта, самовивіз тощо. Також магазин пропонує варіативність способів оплати замовлення.



    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено