Як довго служать гальмівні колодки, коли проводити заміну?

27.08.2020
Гальма - життєво важливий компонент кожного автомобіля. Вони сповільнюють автомобіль, дозволяючи безпечно зупинятися в будь-яких ситуаціях. Повністю функціонуючі гальма мають вирішальне значення для роботи в критичних умовах і запобігання зіткнень з іншими транспортними засобами, пішоходами і велосипедистами. Ось чому не слід випускати з уваги гальмівну систему вашого автомобіля. Забезпечення належного функціонування всіх компонентів гальма - одна з основних задач безпеки.

Гальмівні супорти, гальмівні колодки і гальмівні диски є найбільш важливими частинами гальм, і їх необхідно регулярно перевіряти. Вони можуть з часом зношуватися, що призведе до несправності гальм і поставить під загрозу вашу безпеку, а також безпеку інших водіїв на дорозі. Однак іноді не так просто визначити, коли ці компоненти готові до заміни.

Гальмівні колодки дають багато ознак зносу, але іноді їх не так просто помітити. Щоб діяти правильно і вчасно, необхідно більше знати про їх функції та середню тривалості служби. Володіючи додатковими знаннями на цю тему, ви зможете підтримувати свої гальма у відмінному стані і уникати небезпечних ситуацій на дорозі. Щоб допомогти вам, ми розберемо всю інформацію про гальмівні колодки в цій статті.

Як працюють гальмівні колодки?


Гальмівна система вашого автомобіля включає гальмівний диск, гальмівний супорт і пару гальмівних колодок. Колодки вставлені в супорт і майже стикаються з двома сторонами гальмівного диска. Коли ви натискаєте на педаль гальма, гідравлічна рідина в супорті штовхає кожну гальмівну колодку з боків гальмівного диска. Дія призводить до тертя, яке уповільнює автомобіль і дозволяє повністю його зупинити.

Як бачите, гальмівні колодки є ключовою частиною гальмівної системи вашого автомобіля. Вони дозволяють іншим частинам функціонувати належним чином і служити довше. Однак, з огляду на, що при кожному натисканні на педаль гальмівні колодки контактують з диском, вони також надзвичайно схильні до зносу. Дія відбувається незліченна кількість разів щодня, тому гальмівні колодки необхідно час від часу міняти.

Типи гальмівних колодок


Є пара типів гальмівних колодок. Вони відрізняються один від одного матеріалами, з яких виготовлені, а, отже, загальної довговічністю. Який з них ви будете використовувати, в основному залежить від вашого автомобіля, звичок водіння і особистих переваг.

  • Органічні гальмівні колодки
У колодках з органічних матеріалів використовуються компоненти, що містять неметалеві волокна. До їх складу входять в основному скловолокно, гума або кевлар і навіть целюлоза. Хоча ці колодки дуже м'які і тихі, вони підходять тільки для повсякденної їзди. Вони пропонують надійність і ефективність, але не служать довго. Що робить їх привабливими, так це невисока ціна.
  • Металеві гальмівні колодки
Металеві гальмівні колодки дуже міцні. Матеріал може витримувати різні температури і працювати в кращому вигляді довгий час. Ось чому вони так популярні і широко використовуються. Металеві гальмівні колодки не сильно стискаються, а це означає, що вони забезпечують максимальну потужність гальмування без особливого тиску на педаль. Однак вони трохи шумлять і можуть викликати передчасний знос гальмівних роторів.
  • Напівметалеві гальмівні колодки
Напівметалеві гальмівні колодки містять до 65 відсотків металу, а інші матеріали зазвичай представляють собою шерсть, дріт і мідь. Вони мають вражаючий термін служби і використовуються в більшості сучасних автомобілів. Оскільки напівметалеві гальма пропонують відмінне поєднання високої гальмівної потужності, вартості і довговічності, вони використовуються найчастіше. Вони забезпечують високу ефективність навіть при самих екстремальних температурах і можуть витримувати великі навантаження. Однак їм може знадобитися трохи більше зусиль при гальмуванні при низьких температурах.
  • Керамічні гальмівні колодки
Керамічні гальмівні колодки більш стійкі до зносу і служать довше, ніж всі інші типи, перераховані вище. Кераміка дуже міцна і працює в широкому діапазоні температур. Цей матеріал робить гальмівні колодки стійкими до повсякденного поводження і ідеальними для тих, хто шукає велику довговічність. Крім того, ці гальмівні колодки чистіше і тихіше, ніж інші типи. Проте, у них є пара недоліків, головними з яких є ціна і час, необхідний для розігріву. Тому вони не ідеальні для середніх автомобілів.

Каталог: Всі гальмівні колодки

Як довго служать гальмівні колодки?


На питання, як довго служать гальмівні колодки, немає однозначної відповіді. Більшість виробників заявляють, що їх колодки служать від 30 000 до 110 000 км але це може сильно відрізнятися. Ефективний термін служби гальмівних колодок залежить від багатьох факторів, основними з яких є стиль водіння і погодні умови.

Хоча ми не можемо точно визначити довговічність гальмівних колодок, ми можемо дати вам список факторів, які можуть вплинути на їх термін служби . Багато водіїв повідомили, що їх гальмівні колодки прослужили понад 120 000 км пробігу, що досить вражає. Може здатися важким домогтися такого тривалого використання, але правда в тому, що ті, хто слідує декільком простим правилам і регулярно проводить технічне обслуговування, отримають ті ж результати. Тому, якщо ви хочете максимально ефективно використовувати гальмівні колодки, візьміть до уваги наведені нижче пропозиції.

Чому зношуються гальмівні колодки?


Ми вже згадували, що гальмівні колодки зазвичай зношуються при регулярному використанні. Однак на їх тривалість життя можуть впливати і інші фактори. Матеріали, умови руху, тип транспортного засобу та навантаження - це лише деякі з факторів, які можуть скоротити термін служби гальмівних колодок.

Гальмівні колодки зношуються швидше, коли ви їдете по ділянках, які вимагають сильного гальмування. Виконання безлічі зупинок може викликати більше тертя і нагрів гальм, що вплине на термін їх служби.

У великих і важких автомобілів міцніші гальмівні колодки, ніж у звичайних автомобілів, а це значить, що їм потрібна додаткова допомога при уповільненні і зупинці. Вони також мають тенденцію нести важкі вантажі, тому гальмівна сила повинна бути досить високою для забезпечення безпеки на дорозі. Хоча більш міцні гальмівні колодки здатні витримувати додатковий тиск і служать так само довго, як і звичайні гальма, вони також піддаються більшому зносу і можуть швидше зношуватися.

Матеріали гальмівних колодок значно впливають на загальний термін служби гальмівної системи вашого автомобіля. Тому дуже важливо вибирати матеріал відповідно до ваших умов, де зазвичай будете їздити і звички водіння. Теплий клімат менше впливає на термін служби гальмівних колодок, ніж зима. Інші зовнішні загрози, такі як дорожня сіль, сажа і сльота, також можуть пошкодити матеріали. Крім того, обережне водіння з поступовим гальмуванням краще для матеріалів колодок, ніж часта зупинка і різке гальмування.

Напівметалеві гальмівні колодки ідеально підходять для високих температур, але при низьких температурах вони можуть зношуватися швидше. З іншого боку, керамічні колодки є найміцнішими і ідеально підходять для будь-якого сезону і різних стилів водіння, але не підходять для міських районів, оскільки їм потрібен час, щоб прогрітися.

Виявлення проблем з гальмівними колодками


Є кілька ознак , за якими ви можете визначити, коли вам потрібно замінити гальмівні колодки. Деякі з них досить очевидні, а інші можуть зажадати трохи більше зусиль. У будь-якому випадку, ці речі не можна залишати поза увагою, оскільки гальмівні колодки забезпечують вашу безпеку на дорозі. Щоб допомогти вам визначити проблеми з гальмівними колодками, ми склали список потенційних ознак виходу з ладу вашої гальмівної системи.
  • Індикатор зносу колодок
У наші дні у більшості автомобілів є зручний приладовий світильник, який повідомляє водія про знос гальмівних колодок. На дисплеї загоряється сигнальна лампа, яка вказує на те, що необхідно замінити одну (або кілька) гальмівних колодок. Однак не всі автомобілі мають цей індикатор, особливо старі моделі. Тому вам може знадобитися пошукати інші ознаки зносу гальмівних колодок, регулярно прислухаючись і оглядаючи свій автомобіль.
  • Гучний шум
Один з найбільш поширених ознак проблем з гальмівними колодками - гучний шум. Якщо ви чуєте вереск при гальмуванні, це означає, що ваші гальмівні колодки необхідно перевірити. У більшості випадків скрегіт вказує на те, що гальмівні колодки повністю зношені і вимагають якомога швидшої заміни.
  • Візуальна перевірка
Ви завжди можете поглянути на гальмівні колодки і візуально визначити можливий знос. Деякі моделі автомобілів дозволяють бачити зовнішню гальмівну колодку через спиці колеса. Тут ви можете визначити, чи достатньо товщини і чи знаходиться колодка в хорошому стані.

  • Тест на водіння
Ще одна серйозна ознака зносу гальмівних колодок - це вібрація або хрип педалі гальма. Якщо вам потрібно натиснути на педаль надто сильно, щоб гальмувати адекватно, щось не так. У цій ситуації розумно перевірити всю гальмівну систему. Іноді гальмівна рідина може викликати вібрацію педалі і відчуття губчатої педалі гальм.

Крім того, якщо ви відчуваєте, що при гальмуванні вас тягне в бік, швидше за все, у вас проблеми з гальмівною системою. Коли одна з гальмівних колодок зношується, це може привести до дисбалансу при гальмуванні і викликати небезпечні тяги в одну сторону.

Збільшення терміну служби гальмівних колодок


Є кілька способів продовжити термін служби гальмівних колодок. Якщо ви передбачаєте потенційні ситуації гальмування і поступово натискаєте педаль гальма, ви уникнете тиск в системі. Раптове гальмування значно скорочує термін служби гальмівних колодок.

Рух на високих швидкостях також може змусити вас більше використовувати гальма. На високих швидкостях ви з більшою ймовірністю будете сильно і швидко гальмувати і, отже, піддасте гальмівні колодки сильному тиску.

Ще одна річ, яку слід враховувати, - це скільки і як часто ви натискаєте на педаль. Не рекомендується натискати на педаль гальма до упору або ставити на неї ногу. Майте на увазі, що педаль пускає в хід ваші гальма кожен раз, коли ви її натискаєте, що є непотрібним тиском на систему.

Пов'язані статті: Діагностика гальмівної системи автомобіля

Нарешті, постарайтеся полегшити навантаження в автомобілі. Чим важче автомобіль, тим більший тиск ви надаєте на гальмівні колодки. Тому не пакуйте непотрібні речі і не забувайте завжди вивантажувати свій вантаж.

Установка нових гальмівних колодок


Робота з гальмівною системою вашого автомобіля може бути досить складною. Якщо ви схильні до механіки і у вас є інструменти для роботи, ви зможете зробити це самостійно. Вам потрібно лише слідувати деяким основним інструкціям, які можна знайти навіть в мережі Інтернеті. Однак, якщо ви не знаєте, як замінити гальмівні колодки, або турбуєтеся про те, що щось піде не так, ми рекомендуємо залишити це професіоналам. Це не буде коштувати вам багато, і ви будете набагато спокійніше, знаючи, що ваш автомобіль в надійних руках.


А вибрати і купити гальмівні колодки і диски Ви зможете в каталозі автотоварів і аксесуарів Авторадості. Скористайтеся точним підбором деталей по марці і моделі автомобіля, щоб швидко і легко підібрати комплект колодок для свого автомобіля.


Підбір гальмівних колодок по моделі автомобіля!


Оберіть свій автомобіль:


Марка авто:
Модель авто:


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено