Грижа на шині: чим загрожує, які заходи вживати?

20.08.2020
Шишки на шині проявляються, як опуклість і наслідок пошкодження внутрішнього шару - корду, який забезпечує цілісність шини. Якщо в цьому шарі знайдеться слабке місце, то під впливом тиску всередині колеса і з'являються «грижі». Дуже різка поява таких повітряних бульбашок може бути великою і відчутною проблемою. Вони можуть стати причиною аварії і пошкодження автомобіля, якщо проблему не усунути. У цій статті ми розповімо, що викликає появу гриж на шині і як це виправити?

Що таке грижа на шині і як вона з'являється?


Шина складається з декількох шарів. Внутрішня накладка підтримує тиск повітря всередині шини і призначена для герметизації покришки. Зазвичай в цьому шарі немає додаткового матеріалу для посилення, як в зовнішніх шарах шини. Наступні шари складаються з брекера (сталевого корду) підкладок і капронового корду, витканого з переплетень тонких прутів. Зовнішня сторона складається з посиленою гуми доповненої протекторной висотою.

Грижі в шинах зазвичай утворюються з боків через витік повітря. Навіть якщо внутрішнє облицювання зроблено з міцних матеріалів, якщо воно буде якимось чином пошкоджене, то шар може розірватися і викликати витік повітря.

Спочатку повітря може просочуватися в невеликих кількостях. Ці маленькі кишені повітря в кінцевому підсумку збираються, утворюючи більші і більш помітні бульбашки через надмірний тиск та вплив інших сил.

Чому бульбашки вискакують на боковині шини?


Як тільки повітря виходить з внутрішнього облицювання, воно потрапляє в зовнішні шари. Повітря збирається в слабкому місці шини, де гума зношена і ослаблена, і частіше це відбувається саме на боковині. Боковина - це гладка сторона вашої шини між протектором і ободом колеса. Ця частина шини зроблена з міцної гуми, але вона також схильна до зносу і здуття, так як вона тонше протектора і не має корду.

Що провокує появу гриж в шинах?


Пузир повітря в шині означає, що її внутрішня обшивка порвалася і вийшло повітря. У більшості випадків ці шишки виникають в результаті пошкоджень від ударів. Слабке місце в шині може надути, якщо шина затиснута між колесом і дорогою або бордюром. Витік повітря також може бути викликаний рухом по поганих дорогах і іншими зовнішніми факторами, які призводять до пошкодження в результаті удару.

Нижче наведено список дорожніх умов і інших чинників, які можуть сприяти утворенню гриж на боковині шини:

  • Переїзд через великі вибоїни і через залізничні колії.
  • Проїзд через будівельні майданчики
  • Подолання лежачих поліцейських на високих швидкостях
  • Рух по сміттю або будь-якого іншого матеріалу, який може пошкодити шини зсередини
  • Водіння зі спущеною шиною
  • Перевезення вантажу, який занадто важкий для ваших шин
  • Водіння автомобіля зі зношеними або пошкодженими шинами

  • Бульбашки в шинах також можуть утворюватися через виробничий брак, але це трапляється дуже рідко.

    Чи безпечно водити машину з виступами на колесі?


    Ні, їздити з пошкодженої шиною небезпечно. Шишка в шині може лопнути в будь-який момент через тиск і викликати вибух шини. Прорив шини може призвести до серйозних аварій і назавжди пошкодити ваш автомобіль. Це особливо небезпечно, якщо ви їдете на дуже високих швидкостях, в негоду або по дорогах з сюрпризами у вигляді вибоїн. Якщо ваша шина лопне, з великою ймовірністю, контроль над автомобілем буде втрачено. Таким чином, на шині з грижею, Ви піддаєте небезпеці себе, своїх пасажирів і інших автомобілістів.

    Як відремонтувати шишку на шині?


    На відміну від проколотих шин, шини з шишками не підлягають ремонту. Бокова стінка не має ніякого посилення, як інші шари, тому, коли на боковій стінці з'являється грижа або опуклість, ви не можете їх відремонтувати. Як тільки ви помітите повітряні бульбашки на своїй шині, єдиний вихід - замінити цю шину на запасну. Потім відправиться в майстерню і негайно змінити пошкоджену шину новою.

    Як запобігти появі гриж на шині?


    Профілактичне обслуговування - це один із способів запобігти утворенню пошкоджень всередині шин, але ви можете зробити і інші речі. Нижче наведено кілька порад, які допоможуть захистити шини від пошкоджень та довше підтримувати їх у відмінному стані:

    Уникайте вибоїн і лежачих поліцейських . Переїзд через вибоїни і лежачі поліцейські - одна з основних причин появи шишок на шинах. Коли ви проїжджаєте ці перешкоди, особливо на більш високих швидкостях, це викликає надмірне навантаження на ваші шини в результаті удару.

    Знизьте швидкість при русі через перешкоди . Чи не проїдьте занадто швидко по лежачим поліцейським, залізницям і інших перешкод. Водите акуратно, паркуйтесь обережно і уникайте виїздів на тротуар і зіткнень з бордюрами.

    Регулярно перевіряйте тиск в шинах . Завжди оглядайте свої шини, коли робите загальну перевірку автомобіля. Таким чином ви зможете виявити нерівності в шинах до того, як вони стануть гіршими. Ознайомтесь з нашим керівництвом з огляду шин в статті: Який тиск необхідно підтримувати в шинах?

    Обслуговуйте шини, щоб вони служили довше


    Розуміємо, що як і всі, ви хочете, щоб ваш автомобіль забезпечував безпечне і надійне водіння. І правильне обслуговування шин допоможе в цьому. Не забувайте використовувати керівництво користувача свого автомобіля в якості довідкової інформації, щоб підтримувати правильний тиск шин. Зробіть замітку в своєму календарі, нагадуючи собі, що потрібно регулярно перевіряти стан коліс. Виконання робіт з технічного обслуговування відповідно до рекомендованими інтервалами - шлях до успіху і "здоров'ю" автомобіля. Купити манометр окремо або придбати компресор з вбудованим вимірником тиску можете в магазині Авторадості. На цвяха, ні жезла!



    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено