Тест-драйв: як випробувати автомобіль до покупки, на що звертати увагу?

06.08.2020
Купівля нового або уживаного автомобіля без ретельного тестування - це все одно що пірнути в річку, не знаючи, наскільки вона глибока. Тест-драйв автомобіля стає ще більш важливим, якщо ви купуєте старий автомобіль у приватного продавця, оскільки як правило, гарантія в такому випадку не надається.

Ретельний тест-драйв має вирішальне значення для отримання задоволення від покупки автомобіля. Це кращий спосіб дізнатися, чи підходить вам автомобіль, а також перевірити його стан. У цій статті ми зібрали для вас детальний список з десяти речей, на які слід звернути увагу, щоб захистити ваші вкладення і провести комплексну перевірку нового або вживаного автомобіля.

Перевірка автомобіля перед тест-драйвом


Перш ніж ви навіть відкриєте двері водія, вам необхідно провести огляд автомобіля перед тест-драйвом і перевірити деякі аспекти автомобіля.

Мається на увазі перевірка зовнішнього стану автомобіля, включаючи:
  • Стан шин і дисків.
  • Витік рідини під автомобілем.
  • Ознаки іржі і кузовного ремонту та ін.
Поки ви біля машини, відкрийте і закрийте всі двері, капот і багажник. Переконайтеся, що все працює без збоїв. Також перевірте замки. Зверніть увагу на будь-яку функціонуючу деталь, яку ви можете використовувати як привід для знижки і узгодження нової ціни.

Якщо ви помітите які-небудь ознаки більш серйозних проблем в автомобілі, попросіть продавця пояснити їх. Думайте про продавця як про людину, яка працює на вас. Якщо відповіді занадто абстрактні, а людина здається агресивно налаштованою або, мало що знає про транспортний засіб і його стан, не кажучи вже про те, що з цим зробити - йдіть від такої угоди.

Огляд салону автомобіля


Коли ви сідаєте в машину, перше, на що ви звернете увагу, - чи зручно вам сидіти в кріслі водія? Чи достатньо місця для ніг і чи добре ви тримаєтеся за кермо, оцініть, наскільки вправно ви зможете управляти і легко натискати на педалі?

Переконайтеся, що вам зручно, щоб уникнути можливих болів в спині або проблем з хребтом, якщо регулювання сидінь не дозволяє вам правильно розташуватися. Перевірте різні положення сидінь на предмет комфорту, а потім оцінить стан внутрішніх елементів, щоб дізнатися, чи подобаються вони вам. Сидячи на водійському сидінні, перевірте, чи повністю функціонують різні системи, від кондиціонера до різних перемикачів і ручок електричної системи.

Запуск двигуна і перевірка на холостому ходу


При працюючому двигуні прислухайтеся до будь-яких незвичайних звуків не тільки з двигуна, а й з різних частин автомобіля. Запустіть двигун і перевірте його здатності, зверніть увагу, наскільки у нього плавне запалювання, а також дайте можливість двигуну показати свою роботу на різних оборотах.

Прокатіться на автомобілі, прислухаючись до всього


Ви включали радіо під час огляду кабіни? Прийшов час вимкнути його, щоб приділити більше уваги темпераменту автомобіля на дорозі.

Список ключових компонентів автомобіля, на які важливо звернути увагу при тестовій поїздці:

  • Перевірка роботи двигуна:

  • Слухайте двигун і зверніть увагу на будь-які підозрілі звуки, такі як тріск. Робіть це як на низькій швидкості, так і з повільним прискоренням. Перевірте, чи немає надмірного диму.

  • Оцінка перемикання і керованості:

  • Перемкніть передачі на більш високу і оцініть, як автомобіль веде себе, коли він наближається до межі швидкості. Переконайтеся, що він тихий і розганяється плавно. Виконайте кілька крутих поворотів, щоб перевірити стан і хід рульового колеса. При цьому постійно стежте за температурою двигуна. Це покаже вам, чи піддається двигун великому навантаженні і дасть уявлення про його загальний стан. Якщо в автомобілі є круїз-контроль, перевірте, чи він включається і працює, коли ви натискаєте на гальмо або зчеплення.

  • Оцінка регулювання кутів і підвіски:

  • Відведіть автомобіль на відкриту стоянку або дорогу з порожнім або мінімальним рухом, потім відпустіть рульове колесо, щоб побачити, чи не тягне його в сторону, що є явною ознакою зсуву коліс. Спостерігайте за кермом на предмет вібрації і «люфту». Вібрація автомобіля під час руху говорить про розбалансування шин. Якщо при натисканні на гальмо ви відчуваєте вібрацію, можливо, барабанні гальма автомобіля вже зношені. Аналогічним чином переконайтеся, що гальма працюють і не викликають відхилення транспортного засобу при натисканні.

  • Перевірка радіусу повороту:

  • На стоянці або на порожній дорозі перевірте радіус повороту автомобіля. Поверніть колесо від упору до упору, повертаючи рульове колесо до кінця в одному напрямку на невеликій швидкості. Зверніть увагу на будь-які незвичайні шуми. Поворот керма до межі дозволить дізнатися, чи є у автомобіля проблеми з системою рульового управління і гідравлікою. Відсутність шуму означає, що проблем практично немає.

  • Рух по різній місцевості:

  • Не бійтеся долати нерівності і вибоїни. Їдьте так, як ви робите це в повсякденних дорожніх умовах і сконцентруйтеся на плавності руху. Якщо ви чуєте стук при наїзді на нерівності або різкому повороті, це може вказувати на проблему з підвіскою, що може свідчити про непридатність автомобіля для водіння.

    Отримайте експертну думку


    Якщо ви новачок і не знаєте, на які проблеми слід звернути увагу під час тест-драйву, ви можете взяти з собою професійного фахівця з ремонту автомобілів. Це може бути хтось, у кого більше досвіду водіння, ніж у вас, або хтось, хто знайомий з особливостями конкретної моделі.

    Якщо у вас є на це бюджет, попросіть механіка оглянути пропонований автомобіль для ретельного огляду та перевірки ключових вузлів. Можливо, вам доведеться додатково викласти кілька сотень гривень за це, але при покупці автомобіля ці витрати можуть виявитися виправданими.

    Дотримуйтесь цих порад по тест-водінню, щоб переконатися, що вартість бажаного автомобіля буде виправданою. Сенс тест-драйву - помітити, як можна більше особливостей машини, і виявити можливі проблеми з автомобілем, щоб ви могли вказати на них продавцю або дилеру під час обговорення ціни. Але найголовніше, щоб ви могли бути впевнені, що автомобіль безпечний і відповідає всім вашим особистим уподобанням.



    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено