Парктронік – що це таке та як працює

26.07.2021
Паркування у міських умовах – складний процес навіть для досвідчених автомобілістів. Простір обмежений, тому є ризик завдати шкоди своєму транспортному засобу або тому, що стоїть поряд. Маневреність автомобіля значно зменшена, тому доцільно застосовувати спецпристрої. Основний із них – паркувальний радар або парктронік. Для підбору підходящої моделі необхідно ознайомитися з основними видами.

Що таке парктронік


Парктроніком називається пристрій, спеціально створений для спрощення процесу паркування автомобіля. У його основі лежить радар, який працює з використанням ультразвуку. Він займається скануванням зони поруч з автомобілем. Якщо прилад виявляє яку-небудь перешкоду, то в той же момент робить оповіщення.

Моделі, розроблені останнім часом, здатні точно розрахувати відстань до перешкоди та попередити про досягнення критичної відстані.

Існує думка, що пристрій буває заднім або переднім. Однак це всього лише вказує на місце в автомобілі, де встановлений датчик. Оптимальний варіант їх розташування – комбінований. У цьому випадку сенсори знаходяться на машині та ззаду на бампері та спереду.

Зовнішній вигляд пристрою та комплектуючі


Після того як став зрозумілий принцип роботи парктроніка, треба дізнатися детальний механізм дії та базові складові приладу.

Основний елемент пристрою – електронний блок, який здійснює моніторинг інших частин парктроніка. Керуюча частина контролює сенсори та стежить за їхньою справністю.

Наступний важливий елемент – УД (датчики ультразвуку) перешкод. У кожній моделі їхня кількість може відрізнятися. Зрозуміло, що чим вище число сенсорів, тим якісніше працює прилад. При невеликій кількості частина перешкод буде проігнорована, та водій про них не дізнається. Також різниться місцезнаходження УД:

  • Задній паркувальник забезпечує постановку автомобіля при невеликій зоні паркування. Він допомагає не наїхати на перепони.
  • Передні сенсори допомагають нормально покинути місце для паркування, не торкнувшись автівок поруч. При виявленні будь-яких перешкод водій отримує сигнал та може своєчасно змінити напрямок руху.

  • Типи паркувальних пристроїв


    Тепер вам став зрозумілий механізм роботи паркувальника. Залишається його вибрати, що далеко не так просто в умовах великої кількості пропонованих варіантів. На даний час існує три основні категорії.

    За принципом оповіщення


    Прилад може здійснювати оповіщення про потенційний наїзд на перешкоду різними методами: подавати звукові сигнали або показувати зображення.

    У пристроях, що використовують перший варіант, встановлений елемент, званий біпером. При наближенні до перешкоди, що знаходиться на шляху автомобіля, він починає видавати гучний звук.

    Пристрої, що працюють за другим принципом, використовують кілька рівнів візуалізації:
  • Індикація. Водія попереджають за допомогою показу йому відтінків небезпеки у залежності від відстані до перешкоди: червоний – безпосередня близькість, жовтий – невелике віддалення, зелений – велика можливість для маневру.
  • Шкала. Попередження надходить у вигляді поділок шкали, що показують віддаленість від небезпечної перешкоди. Існують моделі, які мають дві шкали. Вони попереджають про небезпеку як з лівого, так і з правого боків.
  • Рідкокристалічний екран. Задоволення хоч і дороге, але забезпечує найбільшу точність та дає максимальний комфорт при використанні. Є моделі з об'єднанням із задньою відеокамерою та виведенням даних на дисплей.

  • За способом установки


    Виробники випускають моделі, які встановлюються в автомобілі різними способами. На даний момент є наступні варіанти:

  • Врізні.Часто вони є елементом базової комплектації автомобіля. Їх встановлюють просто у бампер. Недолік – відсутність естетичності. Часом вони псують зовнішній вигляд автомобіля.
  • Накладні. Варіант встановлюють за допомогою клейового приєднання на внутрішню поверхню бампера.
  • Підвісні. Їх розташовують у тому ж місці, де накладні, але для кріплення використовують кронштейни.

  • За кількістю сенсорів у паркувальному пристрої


    Кількість встановлюваних датчиків залежить від числа УД, що знаходяться у парктроніку, способу здійснення дій, точності визначення перепон та числа виявлених перешкод.

    Зараз пристрої оснащуються мінімум двома датчиками. Найчастіше їх не вистачає, тому що у більшості випадків з'являються «мертві зони». Дводатчикові прилади найбільш затребувані. Це пояснюється їхньою низькою вартістю. Додавання двох або навіть одного датчика повністю виключає відсутність огляду. Це число вважається достатнім, хоча все залежить від роботи датчика, що знаходиться позаду, та переднього пристрою. Такі варіанти не дуже дорогі.

    Найбільший рівень захисту мають пристрої, що мають шість датчиків. У більшості випадків у задній частині автомобіля встановлюють 4 датчика з високою чутливістю, ще 2 знаходяться спереду. Ці прилади зводять до мінімуму ризик пошкодити транспортний засіб при користуванні паркінгом.

    Найсучасніші пристрої оснащуються системою, що перемикає датчики. Залежно від зовнішніх умов можна користуватися окремо задніми або передніми сенсорами.

    Найбільшу надійність забезпечують варіанти, які мають 8 датчиків: 4 спереду та 4 ззаду.

    Алгоритм дії парктроніків


    При виборі приладу слід враховувати принцип його роботи, який зазвичай вказується в описі моделі. Корінних відмінностей у них немає, є тільки деякі нюанси.

    Датчики посилають сигнал, який утворює навколо автомобіля певну зону. При зустрічі з перешкодою він відбивається та надходить до аналітичного блоку, який визначає відстань до перешкоди та у залежності від нього видає ступінь загрози, наприклад, колірний сигнал. Передача сигналу триває долі секунди, тому ймовірність випадкового зіткнення зі сторонніми об'єктами практично усувається.

    Тепер ви знаєте принцип роботи парктроніка та що це за прилад. Він буде корисний всім автомобілістам. Перед придбанням розгляньте метод його монтажу, ступінь точності, спосіб сповіщення сигналу. Незалежно від всіх цих чинників більшість моделей, що мають високу якість, дають гарантію точності та комфорту використання. Покупка врятує власника від проблем з паркуванням.

    На сайті нашого інтернет магазину Авторадості в каталозі парктроніки ви зможете придбати необхідний для вас пристрій і значно полегшити процес паркування.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено