Гальмівна рідина: корисні відомості

19.07.2021
Ключова складова автомобільних систем гальмування - це гальмівна рідина. Базовими компонентами синтетичної гальмівної рідини є гліколі, а також антиокислювачі і речовини, що пригнічують корозію. У неї високий поріг закипання (і в "сухому" варіанті, і з домішками води). Ця властивість допомагає уникати появи парових пробок. Гідравлічна рідина поглинає відсоток тепла, що виникає в процесі передачі зусилля від циліндра до механізмів при гальмуванні, через це її властивості повинні відповідати ряду величин, затверджених вимогам:

  • суха точка кипіння, °C;
  • волога точка кипіння, °C;
  • показник pH (концентрація іонів водню).


  • Чому важливий рівень вологопоглинання?


    Рівень, після якого в гальмівній рідині утворюються газові бульбашки, вважається її температурою закипання. Через те що гази легко стискаються, при досягненні позначки кипіння порушується передача тиску до виконавчих елементів (поршні супортів). Ефективне гальмування стає неможливим, а наслідком цього може стати ДТП.
    Якщо розглянуте рідке середовище високогігроскопічне, волога буде поширюватися рівновеликими обсягами на весь обсяг рідини. В іншому випадку можливе накопичення води в окремих її частинах. Наслідком цього може бути падіння температури кипіння десь до 100 ° C. І навпаки, якщо розчинення вологи йде рівномірно, усувається велика частина причин для виникнення бульбашок (наприклад, при концентрації в 3%, межа закипання переміститься значно вище 100 ° C).

    Які чинники можуть вплинути на збільшення вмісту води в гальмівній рідині?


    Тривале зберігання в розгерметизованій тарі.
    Порушення термінів заміни відпрацьованої речовини.
    Руйнування компонентів або ущільнювачів системи гальмування.
    На рівень гігроскопічності впливає наявність гліколю. З плином часу його зміст зростає, тому рідину потрібно регулярно замінювати. Виробники автомобілів радять робити це кожні два роки або після 30-50 тис. км пробігу.

    В'язкість і інші параметри


    Від в'язкості залежить, наскільки добре прокачується гальмівна рідина при певній температурі по системі. Цей показник повинен бути якомога меншим - в межах температур -40/100 ° C. Якщо потенціал в'язкості незначний, тиск в системі буде оперативно змінюватися в залежності від ситуації на дорозі.

    Важливі характеристики, яким повинні відповідати гальмівні рідини


    Крім безпечної температури кипіння їм слід:

  • містити інгібітори корозії для збереження внутрішніх складових системи гальмування;
  • зменшувати негативні наслідки для рухливих механізмів гідравлічної системи під час роботи в умовах високого тиску на малих швидкостях і при рівні в 150-180 бар;
  • попереджувати набухання або стиснення гумових і еластомерних ущільнювачів;
  • поєднуватися з гальмівною системою і добре розчинятися в наявних гальмівних рідинах.

  • На сайті інтернет-магазину Авторадості переходьте у каталог гальмівних рідин та купуйте необхідні для вашого автомобіля кошти.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено