Заміна і долив антифризу: що потрібно знати

12.07.2021
Антифриз - охолоджуюча рідна, яку потрібно постійно додавати. Правда, багато власників авто про це забувають. Насправді, додавання антифризу стоїть на одному ряду з заміною рідини для склоочисника або заміною (доливом) моторного масла. Все це прості кроки технічного обслуговування будь-якого транспортного засобу.

Поради при заміні антифризу


Нічого складного в цьому немає. Долити антифриз можна самостійного без додаткового звернення до фахівців. При цьому слід дотримуватися особливих правил:
  • Перед тим, як доливати антифриз, слід переконатися в тому, що це дійсно потрібно. Допоможе в цьому питанні відмітка на стінці резервуара. Якщо показник впав до оптимального рівня, то в бак слід додати потрібний обсяг охолоджуючої рідини.
  • Багато водіїв замість антифризу додають просту воду. Робити це можна тільки в екстрених випадках. Постійне використання води негативно позначиться на стані автомобільних запчастин і механізмів. Проблема в тому, що більшість сучасних двигунів мають металеві компоненти, а вони в свою чергу піддаються корозії. Уникнути цього допоможуть спеціальні активні присадки.
  • Слід обов'язково дотримуватися правил техніки безпеки. Дуже небезпечно доливати антифриз при гарячому двигуні. Приступати до роботи можна тільки тоді, коли він повністю охолоне. В іншому випадку можна отримати опіки, а блоки циліндрів можуть просто розтріснутися.


  • Ці правила допоможуть убезпечити вас і двигун від серйозних наслідків.

    Коли потрібно повністю міняти антифриз


    Існує ряд ситуацій, коли автомобіль потребує повної заміни антифризу:
  • У кожного антифризу є свій колір. Як тільки він стане прозорим або ж з'явиться іржавий відтінок, то необхідно в обов'язковому порядку провести заміну. Також не варто забувати про промивку системи охолодження. Робиться це перед заміною масла.
  • Заміна охолоджуючої рідини необхідна і при появі підозрілого нальоту або маслянистої плівки. В цьому випадку краще звернутися за допомогою до автомеханіка. Він повинен виключити протікання внутрішньої прокладки головки.


  • У процесі додавання або заміни антифризу важливо перевірити систему охолодження і герметичність шлангів радіатора. Часто з ладу виходять шланги радіатора. При виявленні тріщин слід обов'язково зробити заміну.

    Згідно з усіма правилами, антифриз змінюється кожні дванадцять місяців.

    Як правильно доливати антифриз


    Існує певна схема, яка допоможе вам правильно замінити антифриз в автомобілі:

  • Насамперед переконайтеся в тому, що двигун не працює і повністю охолов.
  • Машина повинна знаходитись в режимі паркування або стояти на нейтральній передачі. Потрібно активувати гальмо стоянки.
  • Знайдіть бачок антифризу. У більшості випадків він напівпрозорого білого кольору і з'єднаний з радіатором.
  • На резервуарі є спеціальні позначки за якими і слід орієнтуватися.
  • Відпустіть кришку резервуара і відійдіть назад до тих пір, поки повністю не скинеться тиск. Тільки після цього можна буде зняти кришку.
  • Якщо спостерігається низький рівень антифризу, то слід додати правильну охолоджуючу рідину в бачок.


  • Як тільки рідина підніметься до потрібної позначки, можна встановлювати кришку на місце. Обов'язково затягніть її до кінця.

    Переходьте у каталог антифризів та обирайте необхідну охолоджуючу рідину саме для вашого автомобіля. На сайті Авторадості представлений великий вибір антифризів різного класу та популярних виробників.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено