Експлуатація автомобіля з ГБО: правила вибору свічок запалювання

08.07.2021
При використанні газових двигунів автомобіля на свічки запалювання доводиться підвищене навантаження. Вони піддаються інтенсивному температурному і хімічного впливу. Тому до покупки цього елемента потрібно підійти з усією серйозністю, враховуючи ряд рекомендацій. Свічка запалювання є ключовою деталлю системи, оскільки вона безпосередньо приймає гарячі гази згоряння. У моторах на зрідженому паливі умови створюються максимально неприємні.

Тепловий коефіцієнт - ключова характеристика

При покупці свічок запалювання основний параметр, на який звертають увагу, це тепловий коефіцієнт для конкретного двигуна. Він визначає здатність свічки витримувати та розсіювати тепло, що передається з камер згоряння. Показник в обов'язковому порядку вказується виробником у вигляді числового параметра. На його основі можна дізнатися про сумісність з двигуном.
Високий коефіцієнт тепла підвищує здатність запчастини відводити тепло, тому така свічка застосовується у двигунах з підвищеним навантаженням без ризику самозаймання. Їх ще називають «холодним» типом обладнання, який з важкістю піддається нагріву. Серед мінусів - знижена здатність до самоочищення від нагару та інших забруднень.

Низький тепловий коефіцієнт призводить до того, що свічка швидко нагрівається. Однак «гарячі» деталі мають здатність оперативно самоочищатися. Вони активно застосовуються у двигунах з невисокою потужністю, які працюють при низьких температурах згоряння.

Від правильного підбору запчастини за коефіцієнтом тепла залежить його можливість продуктивно виконувати свої функції при температурах 500-8500 градусів. При низькому граничному нагріванні вона буде ефективно очищатися від всіх забруднень, які накопичуються на ізоляторі в ході експлуатації. При перевищенні граничних показників температури може статися самостійне неконтрольоване загоряння. Виникнення такої ситуації неприпустиме і може привести до небезпечних наслідків для авто. Тому до вибору свічки підходять з максимальною відповідальністю.

Особливості функціонування та спалювання газу
У газово-повітряної суміші, використовуваної на автомобілях з ГБО, є свої особливості згоряння. У порівнянні з бензиновим паливом, вона схильна до горіння на низьких оборотах двигуна. Мотори на зрідженій газовій суміші через це менш потужні. У пристроях новітнього покоління втрата потужності непомітна для водія. Двигун на газу відрізняється кращою маневровістю, ніж його бензиновий або дизельний аналог.

Тривала процедура згоряння суміші призводить до тривалого впливу високої температури на стінки камери та контакту з нагрітими вихлопними газами. Показник опору газово-повітряної суміші також виявляється підвищеним приблизно на тридцять відсотків.

Таким чином, є кілька ключових характеристик, які повинні бути притаманні свічкам на двигунах з ГБО:
  • наявність запальних свічок з одинарним заземленням;
  • трохи зменшений проріз для підвищення енергії розряду;
  • використання міцних матеріалів для поліпшеного опору до підвищеного нагрівання.

    Серед пріоритетних для виготовлення матеріалів можна відзначити дорогоцінні метали і їх сплави: золото, платина, срібло, паладій. У цих елементів менша іскрова ерозія, що підвищує термін експлуатації. При роботі двигуна на зрідженому паливі використання цих компонентів при виробництві має критичне значення.
    Серед лідерів ринку автомобільних свічок згоряння можна відзначити бренд Bosch. Компанія максимально враховує особливості експлуатації авто на газу і впроваджує спеціальні рішення. Як покриття деталей використовується нікель, який добре захищає від підвищених температур і агресивних хімічних речовин. Платиново-іридієві свічки запалювання є найкращим варіантом. У їх конструкції присутні центральні та бічні електроди зі сплаву платини з іридію. Така особливість дозволяє значно продовжити термін служби виробу, максимально збільшивши періодичність заміни.

    Свічка запалювання може здатися простим по функціональності та конструкції елементом, але це оманлива думка, яка може привести до неприємностей. Вона регулярно експлуатується в складних умовах і за термін служби виробляє до двадцяти мільйонів іскор. Перепади показника тиску можуть досягати п'ятдесяти бар, а температура нагрівання - трьох тисяч градусів. Так що вибору оптимального варіанту слід приділити пильну увагу, зваживши всі за і проти. Особливо це стосується водіїв автомобілів на зрідженому газу.

    На сайті нашого інтернет-магазину Авторадості представлений широкий асортимент свічок запалювання різних виробників. У нашому каталозі ви зможете придбати свічки високої якості від Bosch, Denso, NGK та інших.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено