Правильна перевірка рівня оливи в АКПП

05.07.2021
Незалежно від типу коробки передач перевірка рівня трансмісійної оливи необхідна. Механіка, автомат, гідромеханічна або роботизована коробка передач - всі вони для коректної роботи потребують достатньої кількості мастильного матеріалу.

Автоматичні коробки передач складніше з технічного боку, ніж механічні, тому потребують особливої уваги стосовно обслуговування. Поломка АКПП, по більшій частині, відбувається через недостатню кількість трансмісійної рідини або її надлишку. У коробках подібного типу олива відіграє не тільки роль мастила, але і дозволяє керувати перемиканням передач.

Виробниками передбачений рекомендований рівень рідини в коробці передач і необхідно його дотримуватися. Оскільки кожен автовласник повинен вміти визначати рівень трансмісійної рідини ми підготували основні правила перевірки масла АКПП.

Перевірка рівня оливи в АКПП


На початку обов'язково слід ознайомитися з керівництвом по експлуатації. У документі, як правило, є інструкція з перевірки ATF, якщо процес простий. У тому випадку, коли в керівництві по експлуатації не вказана процедура, перевірка рідини є або складним випробуванням, або трансмісія повністю герметична.

Виробники автоматичних коробок передач випускають їх у двох варіантах:
  • З контрольним щупом
  • Без контрольного щупа

    У коробках передач з наявністю контрольного щупа передбачається можливість для перевірки рівня оливи самостійно і вказує на необхідність її заміни з певними інтервалами.

    Відсутність контрольного щупа передбачає відсутність необхідності для заміни протягом усього терміну експлуатації або перевірка і заміна допустима тільки за допомогою фахівців.

    Перевірка рівня оливи в АКПП з контрольним щупом


    Зазвичай перевірка рівня рідини відбувається при ввімкненому двигуні, а на деяких автомобілях двигун повинен бути вимкнений. Також деякі автовиробники рекомендують перевіряти рівень ATF при нейтральній передачі, а не паркуватися. З цієї причини перед перевіркою оливи в коробці передач рекомендуємо ознайомитися з керівництвом від виробника і зазначеною інструкцією по перевірці ATF.

    План перевірки рівня трансмісійної оливи:


  • Припаркувати автомобіль бажано на рівній поверхні для точності вимірювань.
  • Запустити двигун і почекати для прогріву трансмісії до робочої температури. Це вкрай важливо, оскільки ATF розширюється при підвищенні температури. Можливо, вам доведеться проїхати кілька кілометрів, щоб трансмісія належним чином прогрілася.
  • Поставити автомобіль на стоянкове гальмо та натисніть на педаль гальма і перемістіть важіль селектора з положення паркування через весь діапазон передач, а потім назад в положення паркування.
  • При ввімкненому двигуні знайдіть щуп для вимірювання рівня масла в коробці передач. Важливо не переплутати його з щупом для вимірювання моторної оливи.
  • Вийміть масляний щуп і протріть його насухо. Після цього можна вставити щуп назад і витягти його для перевірки рівня рідини. У більшості щупів АКПП присутні дві позначки з абревіатурою "COOL" і "HOT" для перевірки рідини як на холодній, так і на гарячій коробці передач. Другий варіант вважається більш точним.

    Недостатня кількість оливи в АКПП


    Згодом більшість двигунів спалює незначну кількість оливи, тому якщо рівень трансмісійної рідини низький, скоріш за все, присутній витік. До ділянок, які зазвичай призводять до витоку, відноситься піддон трансмісії, ущільнення осі та переднього насоса.

    Крім перевірки рівня рідини рекомендуємо звернути увагу на її стан. Чорна рідина або запах гару вказує на внутрішню проблему трансмісії. В такому випадку рекомендуємо звернутися до фахівця для точної діагностики та ремонту.

    В інтернет-магазині Авторадості представлений широкий асортимент якісних масел для коробок передач різних видів. Переходьте в каталог трансмісійних олив та придбайте необхідну рідину саме для вашої КП.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено