Поради експертів щодо вибору антифризу

20.07.2020
А у Вашого автомобіля досить охолоджуючої рідини на це літо? Водії зазвичай не приділяють час вивченню охолоджуючих рідин, і часто недооцінюють важливість наявності надійного антифризу в системі охолодження свого механічного друга. У цій статті ми підготували докладний посібник про те, що таке антифриз, як вибрати правильну охолоджуючу рідину, а також зібрали корисну інформацію, як для досвідчених водіїв, так і для новачків.

Що робить охолоджуюча рідина або антифриз?


Охолоджуюча рідина містить хімічну речовину - етиленгліколь. Саме цей компонент дозволяє уникнути замерзання рідини взимку і запобігає кипіння при екстремально високих температурах влітку. Фактично, те, що люди називають «охолоджувальною рідиною», насправді є не концентрований антифриз.

Активні інгредієнти практично однакові в обох розчинах, проте вони відрізняються стійкістю в різних умовах, в залежності від кількості води присутнього у формулі. Охолоджуюча рідина також містить інгібітори іржі, корозії і піноутворення.

Влітку охолоджуюча рідина важлива не тільки для запобігання кипіння води в вашому радіаторі, вона також забезпечує мастило рухомих частин, з якими вона стикається всередині вашого автомобіля. Він зберігає еластичність ущільнень і прокладок, що знижує ймовірність їх затвердіння і протікання.

Як перевірити рівень охолоджувальної рідини?


Щоб перевірити рівень охолоджувальної рідини, знайдіть резервуар охолоджуючої рідини під капотом вашого автомобіля. Резервуар або кришка можуть бути позначені як «Охолоджуюча рідина двигуна» або мати попереджувальну мітку, наприклад «Ніколи не відкривайте гарячим». У більшості випадків, на бічній стороні резервуара ви повинні побачити, чи досягає рівень рідини зазначеної відмітки, навіть не відкриваючи кришку.

Коли потрібно долити або поміняти охолоджуючу рідину?


Якщо рівень охолоджувальної рідини нижче рекомендованого рівня, можливо, буде потрібно просто долити її. Однак, якщо існуюча рідина виглядає безбарвною або іржавою, а може в ній вже плаває сміття - прийшов час вимити стару охолоджуючу рідину і залити нову. Повне очищення охолоджуючої рідини, також відома як очищення радіатора, очистить всю систему охолодження і допоможе захистити систему на тривалий термін.

Незалежно від рівня або кольору рідини, існує також момент, коли захисні властивості існуючої охолоджуючої рідини руйнуються і не забезпечують необхідних переваг. Згодом інгібітори іржі, корозії і піноутворення стають менш ефективними, що призводить до поломок і дорогим пошкоджень.

Рекомендована точка обслуговування досягається в різний час для кожної марки і моделі автомобіля. В цей час промивання охолоджуючої рідини є важливою частиною технічного обслуговування, щоб ваш двигун продовжував надійно працювати і був захищений від перегріву.

Як вибрати відповідний тип антифризу для вашого автомобіля?


Тепер найбезпечніший спосіб дізнатися, яка охолоджуюча рідина надходить в систему охолодження вашого автомобіля, - це в першу чергу перевірити керівництво користувача. Більшість людей, особливо власники старих автомобілів можуть і не мати оригінальних посібників. Маючи це на увазі, ми представимо декілька простих способів перевірити і підібрати правильний розчин антифризу або охолоджуючої рідини.

1. Перевірка етикетки


Виробники антифризів, як правило, розміщують багато інформації на етикетках, щоб допомогти вам зробити правильний вибір. Іноді маркування може включати дані аж до моделі і року автомобіля, а іноді тільки тип двигуна або все вищеперелічене. У будь-якому випадку, перед покупкою слід вивчити етикетку і переконатися у відповідності товару, що купується.

2. Підбір за кольором


Це не саме вдале рішення, але якщо вам необхідно терміново поповнити запас охолоджуючої рідини в автомобілі, то слід підібрати колір антифризу. Кольорове маркування антифризу насправді призначена для того, щоб допомогти вам вибрати правильну охолоджуючу рідину. Однак цей метод може призвести до ризику вибору трохи іншого типу охолоджуючої рідини.

Отже, ось список найпоширеніших забарвників в антифризах:
  • Зелений і яскраво-зелений - це колір зазвичай говорить про те, що це неорганічний розчин антифризу. Він кілька сильніше, ніж інші, але його потрібно міняти частіше, так як він має менший загальний пробіг.
  • Рожевий і фіолетовий - ці кольори зазвичай пов'язані з тією чи іншою формою органічних розчинів антифризу. Рожеві охолоджуючі рідини найчастіше використовуються новими моделями автомобілів Audi і VW.
  • Помаранчевий і темно-жовтий - якщо колір суцільний помаранчевий, то це ще один стандартний органічний розчин, який використовується в автомобілях GM. Якщо колір стає жовтуватим, це, ймовірно, гібридний органічний антифриз, і він найчастіше використовується в Chryslers.
  • Червоний - є ймовірність, що це ще один органічний/гібридний розчин охолоджуючої рідини, найбільш часто використовуваний компанією Toyota.
  • Суцільний зелений - якщо це більш темний зелений антифриз, ймовірно, він є органічним типом, використовуваним в Хондах.

3. Запитайте механіка


Існує не так багато видів автомобільних антифризів. Один з безпечних методів визначення, який тип вам потрібен, - це звернутися до механіка. Швидше за все, вони відразу дізнаються, яку охолоджуючу рідину вам потрібно купити, просто глянувши на ваш автомобіль.

4. Перевірте під капотом


Нарешті, якщо ви хочете перевірити ще раз або переконатися, що отримуєте правильний тип охолоджуючої рідини, відкрийте капот і пошукайте систему охолодження. Існує значна вірогідність того, що ви знайдете інформацію про тип охолоджуючої рідини десь на резервуарі або кришці резервуара. Ми рекомендуємо використовувати ліхтарик, тому що ці мітки зазвичай ледь видно.

5. Враховуйте сумісність двигуна


Якщо ви хочете переконатися, що використовувана охолоджуюча рідина сумісна з двигуном вашого автомобіля, все, що вам потрібно зробити, це знати, який тип двигуна в автомобілі - дизельний або бензиновий?

Дизель відомий як «менш чистий», а працюють на ньому двигуни швидше схильні до зносу. Таким чином, ви повинні знайти розчин антифризу, який містить багато захисних добавок.

З іншого боку, якщо двигун вашого автомобіля працює на бензині, вам не потрібно турбуватися про додатковий захист охолоджуючої рідини і купити охолоджуючу рідину, використовуючи вищезгадані поради.

Чи можна змішати стару охолоджуючу рідину з новою?


Технічно, ніщо не заважає вам зробити це, тому як антифриз не здатний пошкодити двигун. Тим не менш, є кілька порад з безпеки, які ви повинні враховувати, якщо вирішите долити в бак нову охолоджуючу рідину.
  • Змішування охолоджуючих рідин - це нормально, якщо ви впевнені, що розчин в баку не застарів.
  • Завжди підбирайте колір і тип розчинів антифризу, які ви змішуєте.
  • Якщо ви бачите, що двигун не відповідає належним чином, виконайте повний злив і замініть антифриз.
  • Будьте обережні з кількістю, щоб уникнути переливу антифризу, пам'ятайте про токсичність деяких хімічних інгредієнтів антифризу.

Антифризи та охолоджуючі рідини в Авторадості


На сайті Авторадості Ви знайдете великий вибір автохімії та точно зможете підібрати якісні обслуговуючі рідини для свого автомобіля. Серед продуктів, представлених в інтернет-магазині можна знайти і купити антифриз відповідного типу.

У каталозі магазина представлено безліч брендів. Якщо у Вас будуть сумніви на рахунок того, чи точно підійде та або інша рідина, зв'яжіться з нами, і ми допоможемо підібрати відповідні обслуговуючі рідини для Вашого авто!



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено