Як сильна спека може вплинути на автомобіль?

06.07.2020
Сьогоднішньої спеки може й не дуже, щоб підсмажити яєчню на тротуарі, але цілком вистачить, щоб порушити нормальну роботу автомобіля. Тепла погода, жаркі дороги, тривалі поїздки і сухе повітря створюють не саму сприятливу робочу середу деяких компонентів авто. У цій статті ми поговоримо про головні чинники, які впливають на зміни в роботі автомобіля влітку, а також розповімо, як уберегти деталі від перегріву, а кузов і салон - від вигорання.

Спека, сонце, розігріті дороги, тривалі поїздки і сухе повітря


Ось кілька речей, які потрібно враховувати, коли ви відправляєтеся в дорогу в період спекотних літніх місяців:

Двигун втрачає продуктивність


Як це можливо?

Занадто велика кількість тепла призводить до того, що надходить кисень стає менш концентрованим. У свою чергу, це призводить до втрати продуктивності двигуна, подвоюючи час роботи для отримання того ж кількості потужності. Тим самим, результатом перегріву стає перевантажений двигун, який втрачає потужність.

Гарячого двигуну потрібно вся мастило, яку він може отримати, тому в літні місяці особливо важливо стежити за заміною моторного масла. Двигуни можуть дуже сильно нагріватися, саме завдяки маслу, охолоджуючої рідини і вентиляторів, які підтримують необхідну температуру, він продовжує працювати в безпечному режимі. Хоча деякі люди вважають, що необхідно використовувати більш в'язкі сорти масла для літа, і більш тонкі масла для зими, насправді, це не так важливо для сучасних моторних масел. Найголовніше - регулярно міняти масло і використовувати в'язкість масла, рекомендовану в керівництві по експлуатації вашого автомобіля.


Випаровування охолоджуючої рідини


Те, що ми називаємо «антифриз» протягом зими, протягом літа визначається, як «охолоджуюча рідина». Низький рівень охолоджувальної рідини може буквально вбити ваш двигун. Зношені шланги або пошкоджений радіатор можуть привести до витоку охолоджуючої рідини і збільшити робочу температуру двигуна. У літні місяці уважно стежте за датчиком температури вашого автомобіля, щоб уникнути перегріву.

Недолік обслуговуючих рідин


Масло і охолоджуюча рідина - не єдині рідини, які необхідно перевіряти, щоб допомогти вашому автомобілю працювати з максимальною ефективністю протягом літа. Ваша трансмісійна рідина і рідина для гідропідсилювача рульового управління також повинні регулярно перевірятися, щоб переконатися, що ці системи працюють правильно. Крім того, хочете вірте, хочете ні, паливо буквально випаровується з гарячої машини швидше, ніж з холодної - прямо з бака. Якщо це можливо, зберігайте автомобіль в гаражі або на стоянках в тіні - це допоможе може запобігти природне випаровування рідин.

Акумулятор швидко витрачає ресурс


Всі знають, що зазвичай акумуляторні батареї автомобіля важко переносять морози. Але спекотна погода впливає на телефон щонайменше згубно, і може значно скоротити термін служби батареї, адже надмірні навантаження сприяють передчасного зносу АКБ. Це особливо вірно, якщо ви перезавантажуєте електросистему додатковими пристроями, в той час, як при цьому і так постійно працює кондиціонер на повну потужність. При цьому, додаткова вібрація від тривалих літніх поїздок також може пошкодити акумулятор. Якщо Ви проводите регулярне обслуговування автомобіля, переконайтеся, що технік перевірив належним чином і батарею, при необхідності, долив потрібні рідини.

Кондиціонер вдвічі довше охолоджує салон


У літню спеку кондиціонер позбавляє нас від дискомфорту і в автомобілі ми можемо відчувати себе, як в автономному державі, поки всі інші тануть під сонцем. Хоча автокондиціонери і добре виконує свою задачу, занадто велика кількість тепла поза машиною може змусити його працювати в два рази довше, просто щоб охолодити салон. В результаті чого постійно працює кондиціонер може перевантажувати двигун автомобіля, і знову ж таки - забирати частину його потужності, яка повинна була використовуватися для підтримки характеристик вашого автомобіля в ідеальній формі. Обслуговування і заміна повітряного фільтра в салоні може поліпшити охолодження і продовжити термін служби вашої системи кондиціонування.

Висихання пластикових і гумових деталей


Пластик і гума - це самі податливі матеріали, які можуть бути пошкоджені через занадто високих температур повітря і сонця. Що тут скажеш, якщо навіть щітки склоочисників можуть танути на лобовому склі при сильному нагріванні. І в той час як гума має тенденцію стає більш еластичною і слабшати, пластик на сонці стає твердим і крихким.

Вигорання салону автомобіля


Оббивка салону і сидінь дуже схильні до псування під сонцем, автотекстіль з роками тьмяніє, а шкіряні сидіння тріскаються і облазив. Кращий спосіб запобігти цьому - уникати попадання прямих сонячних променів. Як рішення - встановити сонцезахисні шторки або купити автомобільний тент , який на 100% допоможе захистити автомобіль від палючих променів і зробити салон трохи прохолодніше в спекотні сонячні дні.

Зміна тиску в шинах


Ефект тут майже такий же, як і у випадку з пластиком, але в цьому випадку ваша безпека наражається на ризик, оскільки існує небезпека навіть на низьких швидкостях. Гарячі шини на гарячому асфальті вже є не тільки частою причиною збільшення гальмівного шляху, а й вірним способом отримати швидкий знос при їзді і різких зупинках. Якщо ще при цьому ваші шини неправильно накачані - ризик катастрофічного відмови ще більше. Перевірка тиску в шинах - одна з найважливіших речей, яку перевіряєте завжди протягом року, але і особливо часто - в літні місяці.

Поява тріщин на покришках


Одним з найшвидших приводів для викиду гуми - є поява тріщин на шинах. Гума, перебуваючи довгий час під палючим сонцем псується набагато швидше, при цьому особливо страждають боковини, тріскалася через надмірне ультрафіолетового випромінювання і тепла. Допоможіть запобігти виникненню небезпечних ситуацій, перевіряючи шини один раз на місяць і замінюючи їх до того, як вони стануть зношеними.

Автомобільна фарба блякне і тріскається


Лакофарбове покриття автомобіля постійно піддається атакам різних загроз. Пил, бруд, сипучі камені, комахи і особливо сонячний ультрафіолет. Всі ці фактори не тільки можуть викликати у душевний біль автовласника, а й значно знизити вартість автомобіля при перепродажі. З фарбою вашого автомобіля з плином часу від сонця відбувається наступне - спочатку ЛКП починає тьмяніти, а потім тріскатися і відшаровуватися дивним чином.

Це перелік лише найпопулярніших проблем автомобілів, які можуть бути пов'язані зі спекою і сонцем. Насправді, список може бути доповнений і іншими клопотами, в будь-якому випадку, кожен автовласник сам повинен розуміти, коли потрібно, щоб його автомобіль охолов. Зберігайте пильність і стежте за технічним обслуговуванням вашого автомобіля, і Ви, безсумнівно, будете насолоджуватися безтурботним літом.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено