Пружини підвіски: характеристики та класифікація

16.06.2022
Пружини підвіски є конструктивно простим елементом, який відрізняється невисокою вартістю, характеризується тривалим терміном експлуатації і потребує заміни вкрай рідко. Однак, вони все ж таки є важливими деталями авто і вимагають до себе уваги. У середньому, пружини підвіски "виходжують" 2 комплекти амортизаторів і потребують перевірки на рубежі 100 тис. км пробігу. Щоправда, термін їх експлуатації може значно відрізнятися, оскільки на ступінь зношування деталі впливає безліч факторів.

А навіщо потрібні пружини підвіски?


Насамперед вони відповідають за прийом енергії від шасі та забезпечення плавності ходової під час руху. Вони мають утримувати вагу транспортного засобу та забезпечувати оптимальну висоту дорожнього просвіту як у стані статики, так і під час руху авто. Також пружини визначають поведінку авто у разі наїзду на перешкоду. Конструктивні особливості пружин забезпечують стабільне становище кузова (без надмірного просідання) у разі перевезення вантажу чи групи людей авто.

Інші елементи підвіски існують для того, щоб пружини підвіски забезпечували контакт шин з дорогою. Не варто плутати їх функції із амортизаторами. Останні відповідають за гасіння коливальних рухів (коли машина проїжджає по ямі або "лежачим поліцейським" вона продовжує хитатися), проте навіть найкращі амортизатори не здатні впоратися зі своїм завданням, якщо пружини несправні.

А які пружини підвіски бувають?


Пружини підвіски представлені на ринку в широкому асортименті. Вони відрізняються за своїми параметрами і навіть для однієї марки та моделі авто виробники пропонують різні види пружин. При виборі слід бути гранично акуратними, адже неправильний підбір деталей загрожує несприятливими наслідками.

Крім того, пружини й самі по собі бувають різні, оскільки при виборі деталей для конкретного авто доводиться враховувати масу авто, умови експлуатації, навантаження, необхідні правила безпеки. Пружини амортизатора відрізняються такими параметрами, як:

  • жорсткість. Чим жорсткіша пружина, тим складніше стиснути її. На показник жорсткості впливають інші її параметри, серед яких зовнішній діаметр і висота, форма, крок витка, діаметр дроту, з якого виготовлена ??пружина, кількість витків та характеристики матеріалу. На пружинах з невеликою жорсткістю особливо комфортно їздити дорогами у сільській місцевості, проте встановлювати таку пружину на авто, що транспортує значні вантажі, не рекомендується. Більш жорстка пружина забезпечить також зручне керування транспортним засобом, але передаватиме в салон більше ям та вибоїн, відповідно рівень комфорту страждатиме;
  • перетин прута;
  • висота пружини. Цей параметр вказує на довжину пружини підвіски в стані;
  • крок витка пружини підвіски. На одній підвісці він може бути різним (змінним), а може бути однаковим. Часто використовуються варіанти зі змінними витками, оскільки довгі витки покликані переважно зберігати жорсткість підвіски і забезпечувати керованість, тоді як короткі добре справляються з невеликими нерівностями на дорозі.

  • Амортизаційні пружини представлені на ринку в таких варіаціях:

  • стандартні. Такі пружини підвіски рекомендовані для використання в межах міста і зазвичай вони рекомендовані салоном-виробником транспортного засобу. Такі пружини не розраховані на їзду у сільській місцевості, бездоріжжі тощо. Звичайно їздити на них можна, але термін їхньої експлуатації буде не довгим;
  • посилені. Назва говорить сама за себе. Такі пружини підвіски підходять для фургонів, вантажних автомобілів, пікапів з причепом тощо;
  • пружини з підвищенням, покликані збільшити кліренс автомобіля;
  • пружини з заниженням кліренсу. Як правило, такі пружини підвіски встановлюються на гоночних машинах;
  • пружини зі змінною жорсткістю. Такі деталі підходять для власників різних авто та можуть використовуватися як у міських умовах, так і у сільській місцевості.

  • Які бувають пружини підвіски за формою?


    За формою пружини підвіски бувають:
  • циліндричні. Для такого типу характерний однаковий діаметр витків, якщо стиснути пружину повністю, то витки будуть стикатися. Ця особливість деталей є причиною якої термін їх експлуатації менше ніж в інших типів;
  • конічні. Такі пружини підвіски відрізняються змінним кроком витків і мають форму конуса. Робочий хід таких деталей більше;
  • бочкоподібні. Такі деталі особливі тим, що в них використовується змінний крок витка, найширші витки розташовані ближче до середини виробу. Звідси й назва. Вони змінюють жорсткість завдяки такій конфігурації нерівномірно і тому добре адаптуються до різних умов експлуатації та різних навантажень. Пружини такого типу встановлюються на авто у тому випадку, якщо конічні або циліндричні встановити не можна через наявність конструктивних особливостей авто.

  • Що впливає термін служби?


    Скоротити термін експлуатації пружини підвіски може:
  • корозія. Це найголовніший ворог деталі, якщо власник транспортного засобу побачив іржу, то швидше за все на нього чекає заміна цієї деталі. Найчастіше іржа з'являється в основі пружини, хоча ситуації бувають різні. Зазвичай іржа утворюється внаслідок пошкодження лакофарбового покриття пружин після проведення ремонтних робіт на СТО. На жаль, співробітники сервісних центрів не завжди відрізняються акуратністю та відповідально виконують покладені на них завдання – при установці ушкоджують покриття та не кажучи про це власнику авто. Іржа може утворюватися внаслідок влучення води або інших реагентів (наприклад, таких, що використовуються для зняття крижаної кірки з доріг у зимовий період);
  • амортизатор, що має сліди зношування. Якщо амортизатор зламаний або пошкоджений, пружині доведеться занадто часто стискатися і розтискатися. Вочевидь, що це може позначитися її властивості;
  • пересування на авто, яке перевантажено. На нерівних дорогах колеса чіпатимуть за арки, пружина просідатиме і шини можуть луснути. Тут усе зрозуміло, адже є таке поняття, як «заводська вантажопідйомність». Пару разів перевезти на авто вантаж, який перевищує показники в паспорті авто, можна, але якщо вдаватися до цього постійно, то точно доведеться замінити пружини амортизатора і не тільки їх.

  • Коли час міняти пружини?


    Універсального інтервалу заміни пружин, як, наприклад, у випадку з маслом, немає. Необхідність залежить від умов експлуатації транспортного засобу, а також конкретної марки та моделі авто. Про те, що настав час заглянути в магазин і купити пружини підвіски свідчать такі ознаки:
  • зменшився кліренс. Розпізнати це нескладно - машина все частіше зачіпає нерівності за бордюри, а відчинені двері дряпають бордюри (щоправда, за умови, що раніше такого не було - адже стандартів єдиних немає і можливо якщо Ви переїхали, то просто бордюри в якійсь місцевості вище). Буває й таке, що машина просідає на одне колесо – можливо, лопнула 1 пружина. Якщо це помітно навіть візуально, слід звернутися на СТО;
  • поява пробоїв у підвісці. Про те, що пружини втратили жорсткість або зносилися, свідчать жорсткі удари по кузову;
  • поява незрозумілих звуків у підвіски. Якщо на пружині є дефекти, вона стукатиме під час руху по ямах. Гучні звуки можна почути навіть якщо просто обертати кермо на місці. Якщо пружина зламалася, то краще не чекати і замінити її відразу - якщо вона зламається в районі опорної площі, то це буде гірше. Тоді точно доведеться звертатися до майстрів, без витягу замінити не вдасться. Крім того, якщо пружина зламається, то вона дряпатиме кузов. Механічні ушкодження спричинять, у свою чергу, корозію.

  • Як вибрати пружини підвіски?


    Найкращим варіантом є покупка оригінальних виробів від виробника. Як правило, вони постачають на ринок вироби індивідуально під конкретну марку та модель авто. Тут точно не помилишся з вибором – надійно та безпечно.

    Щоправда, є й альтернативний варіант – придбання пружин у сторонніх виробників. Він дешевше і не поступається своїми характеристиками заводським варіантам. Щоб підібрати потрібний варіант для себе, слід враховувати вищезгадані характеристики.

    Нерідко можна зустріти авто, яке мало не стосується «пузом» асфальту або навпаки транспортний засіб, який не природно піднято над дорогою. Тут точно не обійшлося без пружин для тюнінгу. Деякі зменшують кліренс для того, щоб покращити зовнішній вигляд авто, інші – щоб покращити керованість автомобіля.

    Як не зашкодити?


    Щоб не викинути пружини у сміття і не поїхати прямо на СТО, у жодному разі не можна обрізати болгаркою частину витків - це іноді роблять, щоб укоротити пружину. Внаслідок таких маніпуляцій замість укороченої пружини можна отримати пружину, яка спирається на вузький зріз, а не заводську площину. Це може призвести до пошкодження інших деталей. Крім того невідомо як поведеться пружина зі зменшеною жорсткістю в авто, зміна керованості може спричинити труднощі в керуванні авто.

    Також небажано ставити бафери та проставки у пружини, що просіли. Як правило, такі дії робляться для того, щоб змінити кліренс авто (збільшити його). Однак, такі вставки працюють з точністю навпаки - вони призводять до підвищеного зносу пружин, а не забезпечують поліпшення характеристик старих деталей.

    Якщо дуже хочеться змінити висоту автомобіля, краще звернутися до фахівця і купити нові пружини. Доробка старих деталей може призвести до непередбачених наслідків. Управління машиною може стати небезпечним та загрожувати життю та здоров'ю водія та інших учасників дорожнього руху.

    У нашому магазині “Авторадості” Ви можете придбати оригінальні пружини амортизатора для різних авто, у тому числі: Mercedes C-Class W203 '00-07, Mercedes CLK-Class W209 '02-09, Mercedes E-Class W211 '02-09 , Toyota RAV4 2001-2006 (CA20W), Mitsubishi Pajero Wagon 4 '07-21, BMW 3 E46 '98-06, BMW 5 E39 '96-03, Mercedes E-Class W210 '95-02 і т.д. Вся продукція відрізняється високою якістю виконання, причому ціна на неї залишається доступною для вітчизняного споживача. Замовити запчастини можна у будь-яку точку України.

    Помилитись із вибором практично неможливо, адже на сайті реалізовані зручні фільтри. Завдяки їм можна швидко знаходити потрібну запчастину за брендом, моделлю авто тощо. Якщо проблеми все ж таки виникнуть, то фахівці магазину завжди проконсультують і допоможуть підібрати відповідний варіант.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено