Промивка двигуна: основні переваги та недоліки

24.06.2021
Більшість автосервісів при заміні мастила мають у прайсі додаткові послуги, у які входять різні роботи, аж до технічного обслуговування клімат-контролю. Серед таких послуг є промивання мотора автомобіля – фахівець із заміни мастила вимиває спеціальним складом відкладення та бруд з двигуна.

Процедура промивання мотора

Спеціальну суміш закачують у двигун та заводять його. Він працює кілька хвилин на малих обертах. Заводити машину потрібно для того, щоб рідина проникла у ті місця, куди потрапляє мастило при роботі двигуна. Після цього брудна суміш зливається таким же чином, як відпрацьоване мастило. Зазвичай промивку виконують при заміні мастила до того, як залити нове.

У яких випадках потрібно промивати двигун

Деякі автовиробники взагалі не рекомендують це робити зі своїми машинами. Наприклад, представники Honda повідомляють: «Наші фахівці провели безліч випробувань та розробили продукти та методи обслуговування двигунів, які забезпечують довговічну роботу моторів. Серед цих процедур не передбачена промивка двигуна». У GM говорять, що промивати двигун немає потреби, якщо мастило регулярно змінюється.

Возможно, в некоторых случаях промывка двигателя будет необходимой. Но нужно учесть, что современные машины доработаны таким образом, что промывка масляных магистралей мотора не требуется и даже может привести к его поломке. Поэтому важно проконсультироваться с опытным механиком до промывки мотора, учитывая марку вашей машины и тип двигателя.

Чому варто промити двигун
Перерахуємо 5 плюсів промивання мотора, які подовжують йому життя.

Видалення осаду із стінок мотора

Режим міської машини, у якому відбуваються часті нетривалі поїздки, та довга робота агрегату без руху поступово приводять до осідання компонентів мастила у двигуні. У міру експлуатації вони накопичуються все більше та починають перешкоджати руху мастила по каналах.

Промивання мотора видаляє осад та відкладення, звільняючи мастильні канали від закупорювання. Це покращує змащування мотора та його нормальну роботу.

Експлуатація двигуна з «чистого аркуша»

Зазвичай промивання мотора не потрібне, але у деяких випадках його виконання є обов'язковим:
  • Машина з невідомими умовами експлуатації. При купівлі вживаного авто за хорошою ціною, але без інформації про режим роботи та обслуговування, промивання двигуна врятує від непередбачених проблем або виявить їх у вигляді зайвої металевої стружки.
  • Автомобіль після ремонту двигуна. У такому випадку відомо, що раніше проведене технічне обслуговування, що є важливим пунктом для подальшої експлуатації машини. Після капітального ремонту мотора промивання допоможе видалити бруд та запустити двигун на чистому мастилі.
  • Авто, яке довго їздило на одному мастилі. У даному випадку також відомі умови обслуговування, відомо, що заміна мастила була рідкісною. Імовірність відкладень у такому випадку особливо висока, вони приведуть до забитих каналів та поганої роботи двигуна. У такому випадку виконують промивання, щоб подовжити термін служби мотора.

    Подовження чистоти мастила у моторі
    Промивання двигуна однаково добре діє при відомій або невідомій історії машини між замінами мастила. Вона забезпечує чистоту щойно залитого мастила, попереджаючи його швидке забруднення через розчинення у ньому старих відкладень. Тому ці процедури часто виконуються разом: зливання мастила, промивання, заповнення мотора новим мастилом. Саме така процедура допомагає тримати двигун в ідеальному стані, знижуючи ризик його деградації та швидкого виходу з ладу.

    При відсутності промивання нове мастило збере все сміття зі стінок та картера, буде проштовхувати його через всі канали, поступово сточуючи вузли мотора. Великої різниці до та після заміни не буде. Тому промивання рекомендується при кожній заміні мастила.

    Припинення течі фільтра
    Велика частина мастильних фільтрів утримує частинки від 25 мікрон. Але у мастилі циркулюють і більш дрібні тверді частинки, які не здатна затримати система фільтрації. Ці крихітні шматочки не так інтенсивно, але все одно працюють як абразив та можуть злипатися у великі шматки.

    Коли таких частинок занадто багато, мастило не справляється з ними. Хімічний склад промивальної рідини призначений якраз для цього – він вимиває всі забруднення незалежно від їхньої фракції. Нове моторне мастило буде чистим та повністю відповідним принцип роботи даного продукту.

    Чистота вузлів мотора

    При укрупненні брудних домішок у мастилі канали, відводи, різні ходи та мастильна помпа мотора можуть закупоритися та знизити ефективність роботи. Промивання забезпечить штатну роботу всіх систем двигуна, що контактують з мастилом, та підвищить довговічність його роботи.

    Але важливо врахувати один факт. У старих машинах, які експлуатувалися без технічного обслуговування та ремонту двигуна тривалий час, промивка може привести до виявлення витоків мастила. Затверділі змащувальні речовини іноді працюють як доповнення після закінчення терміну служби ущільнювачів. Очищений від такого бруду старий двигун може втратити герметичність, яка трималася на шлакових відкладеннях.

    В інтернет-магазині Авторадості представлений широкий асортимент засобів для промивання двигуна. Переходьте в каталог миючих складів та очищувачів двигуна і придбайте необхідний засіб для промивки двигуна вашого авто.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено