Для чого потрібен якісний повітряний і масляний фільтр?

14.06.2021

Двигун є головним агрегатом машини, що забезпечує її рух та живлення бортовою електрикою. Мотор потребує особливої уваги, а його ремонт вимагає багато годин роботи фахівців. Два простих та дешевих вузли двигуна допоможуть продовжити його справну роботу при своєчасному обслуговуванні. Це повітряний та масляний фільтри. Розглянемо, як вони впливають на роботу двигуна. 

Вплив повітряного фільтра

Простими словами, він допомагає мотору дихати чистим повітрям. Після довгої поїздки ви зможете помітити на передньому бампері та номерному знаку комах, пил, бруд тощо. Все це сміття, яке летить назустріч машині при великій швидкості, може потрапити у двигун, у тому числі краплі води. Якщо таке сміття з повітрям потрапить до камери згоряння, це викличе прискорене зношування двигуна. Частинки трави, пилу та комах працюють як абразив на стінках циліндра та змішуються з мастилом при попаданні на кільця. 

Повітряний фільтр не дозволяє сміттю проникнути у двигун. Конструкція фільтра часто пластикова, у якій закріплюється сам фільтрувальний елемент. При сильному забрудненні фільтр перестає пропускати досить повітря, яке є основою паливної суміші. У теорії, фільтр може довести до кисневого голодування мотора, який відмовиться працювати без необхідної кількості повітря. Але більш частий випадок – нестача повітря через забруднення фільтра, що веде до зниження ККД та потужності двигуна. Це доведено численними дослідженнями на сучасних машинах. 


Масляний фільтр

Деталь розміром з маленьку чашку, але її роль значна для машини. Це як нирки в організмі людини – мастильний фільтр очищає мастильну рідину з двигуна від забруднень. 

Частинки твердих домішок та металевий пил, підвішені у мастилі, діють за принципом піскоструму. Проходячи по частинах, що труться, та каналах під високим тиском, у тому числі через мастильну помпу, вони викликають прискорений знос та задираки на поверхнях мотора та його підшипників. У результаті такого «полірування» тиск мастила у моторі знижується, погіршується змащування вузлів двигуна, що зрештою призводить до руйнування або запікання через перегрів та недостатнє змащення. У міру експлуатації мастильний фільтр може прийти у повну непридатність, втрачаючи здатність фільтрації. Призначення масляного фільтра – захист мотора від плаваючого у мастилі сміття. 

Сучасні машини мають різні допоміжні системи та вузли, заміну яких можна відтягнути. Але догляд за повітряним та масляним фільтром не втрачає актуальності – важливо проводити їх своєчасну заміну, щоб двигун працював справно та довго.   


Переходьте в каталоги повітряних фільтрів і масляних фільтрів, де ви зможете обрати і придбати якісну продукцію відомих виробників.

В інтернет-магазині Авторадіо представлений широкий асортимент фільтрів для всіх автомобілів. Приємних покупок!


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено