Самостійна хімчистка салону автомобіля

03.06.2021
Усім водіям доводиться очищати внутрішній простір машини від пилу та бруду. Чистота за рахунок професійних мийок обходиться дорого, особливо у разі великої родини з дітьми або перевезення хатніх тварин. Для зниження витрат та дбайливого догляду за машиною розберемося, як правильно чистити салон самому.

Що входить у процедуру внутрішньої хімчистки машини

Регулярна мийка машини проводиться у міру її забруднення. Періодично очищають та миють килимки, протирають поверхні. Для хімчистки застосовують спеціальні автомобільні склади, які очищають пластик та оббивку сидінь від плям. Хороша самостійна мийка салону дасть результат на рівні професійної хімчистки. При цьому потрібно врахувати особливості матеріалів інтер'єру та ретельно підбирати хімію.
До початку процедури важливо правильно підготуватися. Робити мийку краще у теплу погоду, не економлячи час.

Для хімчистки салону потрібні:

  • Пилосос для машин. Підійде для підтримки чистоти машини, для «сухої» хімчистки оббивки.
  • Щітки та губки. Правильно підбирайте матеріал та жорсткість, щоб не залишити подряпин.
  • Ємність з теплою водою та гумові рукавички. Води може знадобитися багато, адже її потрібно часто міняти на чисту.
  • Автохімія, підібрана з урахуванням матеріалів вашого автомобіля.

  • До хімічних засобів потрібно поставитися з особливою уважністю – від цього залежить весь результат зусиль. Ринок пропонує безліч варіантів, але краще використовувати перевірені автомобілістами засоби.
    Кращі склади для очищення інтер'єру машини:

  • Dannev – широкий асортимент засобів по догляду за салоном, що дає можливість підібрати відповідний засіб, який поверне салону колишній лиск і блиск.
  • Atas - засоби для підтримки пластикових поверхонь в салоні автомобіля в ідеальному стані. Продукція бренду Atas виготовлена за міжнародними стандартами якості.
  • Hi-Gear – спеціалізується на поверхнях зі шкіри, алькантари.
  • Sonax - продукція фірми універсальна, можна купити пінний склад для чищення салону авто.
  • Sapfire – фірма пропонує засоби «сухого» чищення для алькантари та велюрових поверхонь.

  • Засоби мають відповідати двом ключовим параметрам: ефективність очищення та безпека для матеріалів. При наявності комбінованих матеріалів у салоні краще застосовувати універсальні очисники. Крім професійних, застосовують побутові засоби для чищення, такі як «Ваніш», гель для посуду, щадні шампуні та звичайне мило. Щоб перевірити безпеку, засоби наносять на невелику ділянку салону у непомітному місці. При позитивному результаті використовують для генерального прибирання у машині.

    Підготовка салону до мийки

    Хороша підготовка полегшить процес миття. Для цього потрібно заглушити машину, звільнити багажний простір, витягнути крісла. Килимки видалити з машини та промити окремо, заводську оббивку пропилососити. Про скла не варто забувати – очистити спреями (підійдуть побутові). Щоб видаляти зі стекол очищувальний засіб, знадобиться м'яка губка або щітка для стекол.

    Шкіряна оббивка

    Закінчивши з внутрішнім простором салону, приступаємо до сидінь та стельової обробки. Мийка залежить від матеріалу оббивки.
    Кожаная обивка

    З натуральною шкірою необхідно поводитися бережливо та тільки з застосуванням спеціальних засобів очищення. Агресивна хімія зіпсує шкіру. Розпорошувати очисники на спинку та сидіння не варто – їх наносять за допомогою м'якої ганчірки або губки. Очищення потрібно проводити відповідно до рекомендацій виробника – інструкції можуть відрізнятися у залежності від якості, виду шкіри та методу обтягування сидіння. Для замінника шкіри зазвичай застосовують ті ж засоби, але відповідно до інструкції.

    Для очищення шкіри застосовують спеціальні засоби та кондиціонери, які створюють плівку на поверхні оббивки. На ринку можна знайти пігментні суміші – вони допоможуть зберегти колір. Засіб наносять рівномірним шаром, чекають, поки висохне, та видаляють сухою м'якою ганчіркою.
    Велюр

    Краще рішення – використовувати мийний пилосос. Велюр, як і інші тканини, любить тримати у собі пил та бруд. Ручне очищення не принесе потрібного результату. Пилосос потрібно використовувати на найменших оборотах, з щадними насадками. Засіб також має бути м'яким, без їдких елементів у складі.

    Чистити велюр добре вийде за допомогою липкого валика для одягу, який можна знайти у будь-якому господарському магазині. Вологі серветки у салоні врятують від плям пролитих рідин. Після мийки велюрову обшивку потрібно висушити провітрюванням. Волога тканина може послужити причиною неприємного запаху, від якого буде складно позбутися.
    Тканинний салон

    Простий тканинний салон можна чистити побутовими засобами. Можна купити спеціальну автохімію – з нею результат вийде кращий та швидший.

    Процедура миття:

  • Видалити сухий бруд, пропилососити.
  • Підготувати розчин мила з водою (1:1).
  • Розповсюдити склад на тканину за допомогою пульверизатора
  • Щіткою або губкою протерти тканину.
  • Для складних ділянок застосувати зубну щітку.
  • Плями, що не видаляються, обробити сумішшю з господарського мила (6 ложок стружки), 2 ложок бури та теплої води. Суміш нанести на забруднену ділянку, протерти та просушити.
  • Чорнило та помада видаляються звичайним медичним спиртом.
  • Каву або чай можна змити нашатирним спиртом або розчином оцту у воді.
  • У якості ароматизатора можна додати у воду кілька крапель ефірного масла.

  • Чищення пластику

    При очищенні пластикових деталей інтер'єру можна застосовувати побутові засоби. Щоб пластики не притягали пил, краще використовувати антистатик, який затримає забруднення салону. Для підтримки чистоти корисно тримати у бардачку вологі серветки та протирати ними салон.

    Використання пароочисника

    При очищенні пластикових деталей інтер'єру можна застосовувати побутові засоби. Щоб пластики не притягали пил, краще використовувати антистатик, який затримає забруднення салону. Для підтримки чистоти корисно тримати у бардачку вологі серветки та протирати ними салон.

    Чищення оббивки стелі

    Найскладніша ділянка для домашньої мийки автомобіля. Для очищення стельової оббивки краще купити спеціальні м'які засоби або спреї з піною. Чистку потрібно проводити від лобового скла до багажника. При необережному поводженні або механічному впливі (тертя, подряпини) можуть проявлятися небажані потертості та пошкодження. Спеціальні засоби автохімії допоможуть виконати чистку салону без додаткових маніпуляцій з щіткою. Це заощадить значну суму на послугах хімчистки.
    На сайті інтернет-магазину Авторадості в каталозі догляд за салоном ви зможете підібрати необхідну автохімію індивідуально для салону вашого автомобіля. Приємних покупок!


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено