Як підібрати відповідний чохол для докатки або запасного колеса?

03.06.2019

Що таке докатка і які відмінності від звичного запасного колеса?

Щоб не опинитися безпорадним на дорозі при проколі шини, важливо бути правильно укомплектованим. Наявність в автомобілі запасного колеса або докатки є ознакою підготовленості будь-якого водія. Повноцінне запасне колесо займає досить багато місця, у зв'язку з чим, докатки стають більш популярним елементом комплектації сучасних автомобілів.


Відмінності між звичайним колесом і докаткой

Важливо розуміти, що докатка - це зовсім не повноцінне колесо. Іменованої в народі докаткой називають технологічне запасне колесо. Воно не призначене для повноцінного використання, а виступає в ролі альтернативного колеса, щоб "докотити" автомобіль в найближчий шиномонтаж. Отже, запасне колесо невеликого розміру відрізняється не тільки габаритами, але і структурою і якістю гуми, але для технічного використання, такого пристосування цілком достатньо.

Порівнюючи інші відмітні риси, слід згадати, що глибина протектора докатки становить всього чотири міліметри, а відсутність повітрної подушки всередині обумовлює відносно невеликий розмір основи. Металевий диск докатки завжди має вужчу основу та може відрізнятися діаметром, іноді меншим щодо основного колеса на дюйм.

Зараз переважна більшість автовиробників комплектують випускаються автомобілі таким спеціальним технологічним колесом, як докатка. У більшості випадків, в модельний ряд будь-якого автозаводу входить один і той же варіант докатки, не дивлячись на різні типорозміри коліс базової установки. І питання не скільки зручності для майбутніх автовласників, скільки у вигоді автовиробника внаслідок універсальності технологічного рішення. Малогабаритність такої запаски є головною перевагою.

Особливості водіння на запасному колесі або докатка

Через структурних відмінностей їзда на запасному колесі з меншим діаметром підвищує навантаження на диференціал і впливає на робоче положення підвіски. Існує ряд особливих змін в поведінці водіння, оскільки пересування на машині з тех. колесом складно вважати їздою. При їзді на докатка швидкість обмежується від 50 до 80 км/год. При різному діаметрі звичайного колеса і докатки керувати автомобілем складніше, а з утриманням його на звичної траєкторії руху можуть виникнути труднощі.

Щоб зменшити негативний вплив під час транспортування автомобіля на запасному колесі, рекомендують їхати з допустимою швидкістю, для різних розмірів обкатки цей показник може дещо змінюватися. Як правило, обмеження по швидкості при їзді на докатка зумовлені низкою факторів, і гранична швидкість, яку здатна витримати суцільногумове колесо вказано на диску, часто пофарбованого в жовтий колір для помітності. Діяти за кермом радимо набагато плавніше, ніж при звичайній їзді на чотирьох оригінальних справних колесах.

Щоб забезпечити зручну і безпечне перевезення всіх елементів в багажнику автомобіля, слід використовувати спеціальний чохол для запасного колеса або докатки. Наявність чохла для запаски забезпечує комфортне переміщення, оскільки чохли часто виготовляються з ручками для зручного перенесення. Надійне зберігання внаслідок щільності матеріалу чохлів і елементів фіксації забезпечує впевнену установку на своєму місці.


Коли є потреба використовувати чохол для докатки?

Запасні колеса в автомобілях найчастіше знаходяться в спеціальному поглибленні - порожнини, збоку або в центрі багажника. Перевозити з собою справний запасне колесо або технічне колесо іменоване докаткой досить зручно, закріпивши його в такі порожнини. У випадках, коли установка газобалонного обладнання змушує дещо змінити порядок зберігання речей в багажнику, чохол для докатки стане відмінним рішенням для захисту і зручної фіксації запасного колеса. Чохли для запаски також використовуються для сезонного зберігання гуми.


Як підібрати чохол для докатки соответвуют розміру?

Щоб вибрати відповідний футляр для докатки знадобиться знати габарити коліс транспортного засобу. Від моделі до моделі радіус і ширина покришок різних автомобілів можуть відрізнятися. Наприклад, щоб підібрати чохли для сезонного зберігання коліс, крім радіуса колеса обов'язково знати параметри ширини та висоти гуми. У будь-якому випадку, дізнатися розмір коліс досить просто за допомогою інформації в технічній документації до автотранспорту. Дані, які потрібно знати, щоб підібрати відповідний чохол для докатки - це висота (діаметр) і ширина запасного колеса. Інформація про характеристики докатки виштампуваними на бічній частині технічного колеса, але дані про параметри висоти не завжди вказані.

Позначення розміру докатки містить наступні дані: ширина, співвідношення висоти до ширини, і радіус металевого диска. Виглядає це приблизно так: 125/80R15, і при виборі чохла важливо правильно визначити висоту колеса, яку слід розрахувати. Для простого підрахунку розмірів можна скористатися шинним калькулятором, з його допомогою знайти висоту докатки досить просто. Слід попередньо подивитися який розмір шини вказаний на колесі та внести цю інформацію до відповідних осередку. За підсумком отримати список даних по багатьох з різних особливостей конкретного колеса досить легко. Використовуючи шинний калькулятор, ми отримали зовнішній діаметр запаски, який дорівнює 581 мм. Для такої докатки відповідним чохлом буде Захисний чохол Beltex для докатки R15 висотою до 60,5 см, шириною до 13 см.

Головні переваги та особливості використання колісних чохлів

Чохли для коліс і докаток виготовляються з міцних матеріалів, які в основному застібаються на змійку або стягуються гумовими джгутами. Такий специфічних круглий кожух доповнюють різними липучками для фіксації та ручками для зручного перенесення. Маючи зручну систему регулювання розміру, є можливість акуратно відрегулювати щільність посадки колеса в чохол. Практичний і зручний аксесуар легко встановлюється в будь-яке місце в багажному відділенні, що не переміщаючись випадковим чином, а надійно фіксуючи колесо в одному місці. Використання футлярів для докаток також дозволяє залишатися рукам чистими, тому що не доводиться мати справу з запиленими елементами запасного колеса. Вони бездоганно захищатимуть автомобіль всередині від зайвого бруду і вологи з коліс.


Матеріали і якість пошиття визначає довговічність вироби, якісні чохли для запасок здатні служити та радувати не один сезон. Чохол на запаску автомобіля може бути виготовлений, як з екошкіри, так і з текстилю різної щільності, вибрати можна навіть колір - це вже питання індивідуальних переваг. Наш інтернет-магазин підібрав вдалий асортимент захисних чохлів на колеса, серед переліку яких Ви зможете підібрати відповідний чохол для докатки, а також інші аксесуари для коліс перейшовши за посиланням: Захисні чохли для коліс і чохли для сезонного зберігання шин.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено