Чи потрібний захист двигуна вашому авто?

31.05.2021
Захисна панель – це виріб, який найкраще забезпечує безпеку механічних вузлів машини від ударів та пошкоджень через дорожнє покриття або його відсутність. Для машин із низьким кліренсом захист обов'язковий у більшості випадків. Закріплюється болтами до кузова автівки під мотором або КПП. Крім захисту від механічних пошкоджень, металева або композитна плита значно ускладнює можливість дістатися до проводки, яку використовують злочинці для доступу до системи розблокування дверей та сигналізації.

Закрите днище машини добре позначається на охолодженні у літню пору, направляючи повітряні потоки у радіатор. У зимовий період – навпаки, захисне покриття сприяє уповільненню охолодження двигуна та перешкоджає різкому перепаду температури під капотом, що відстрочує заморожування рідин. Захист можна доповнити шаром шумозаглушування.

Заміна мастила не стане проблемою зі встановленим захистом – передбачено спеціальні отвори з полімерними ущільнювачами, які легко відкриваються. У разі відсутності їх можна вирізати самостійно для зручності заміни мастила. Найлегший спосіб – виконати під зливною пробкою мотора квадратний отвір 7х7 см та вирізати металевий квадрат 9х9 см такої ж товщини, що й захист. Кріпиться латочка на два коротких саморізи, щоб не пробити картер. При заміні мастила відкручують один саморіз, а плиту відсувають для доступу до зливного корку.

Для заміни масляного фільтра з доступом від днища іноді доводиться знімати захист. Але є пластини з люком для відкручування фільтру. Крім того, в автомобілях буває доступ до масляного фільтру через капот, що також здешевлює його заміну через полегшення роботи.

Заводський захист двигуна встає «болт у болт». Він встановлюється без додаткових робіт по висвердлюванню кріпильних отворів. Зазвичай вони вже є або захист кріпиться на штатні присутні болти комбіновано з іншими елементами кузова. Приварювати захист настійно не рекомендується – не вірте майстру, якщо вас переконують про неможливість болтового кріплення.
Типи захистів

Для автомобілів виробляють два основних види захисту днища:
  • комбінована (полімерна);
  • металева.

  • До металевих відносяться варіанти з алюмінію та сталі.

    Під композитними розуміють карбонові, склопластикові та кевларові накладки.

    У полімерних плит у порівнянні з металевими є ряд переваг:
  • Велика зносостійкість при однаковій товщині матеріалу.
  • Стійкість до агресивних середовищ та іржі.
  • Безпека при аваріях.
  • Легка вага.
  • Не зменшується дорожній просвіт
  • Шумозаглушувальні властивості.

  • Однак за всі переваги доведеться заплатити – полімерний захист значно дорожчий за металевий.

    Сталевий захист проводиться з листового прокатного металу, через що є досить дешевим придбанням. Тип металу впливає на вартість захисту. Звичайний сталевий захист найдешевший, алюміній дорожче, але має гарну жорсткість. Захист із нержавійки схожий з алюмінієвим, але водії платять за більш презентабельний зовнішній вигляд.

    Також алюмінієвий захист широко застосовується у спортивних автомобілях – там він виконує роль додаткового елементу жорсткості кузова. Наприклад, у спеціально підготовлених машин бувають легкі полімерні фартухи, які служать не для безпеки, а тільки для збільшення притискної сили. Установка таких габаритних конструкцій замість цивільної версії буде непрактичною та дорогий.
    Установка захисної панелі

    Якщо захист мотору заводський, то достатньо слідувати інструкції та обзавестися потрібними ключами для кріплення. Всі отвори збігаються, потрібно тільки знайти помічника для правильного монтажу – піднімати поодинці лист вагою 6-8 кг та закручувати болти складно.

    У разі неоригіналу доведеться докласти зусиль. Монтажні отвори з великою ймовірністю потрібно свердлити у потрібних місцях. Якщо немає впевненості, найкращим рішенням буде звернутися у автосервіс.

    Для вибору захисту коробки передач та мотора потрібно керуватися головним критерієм – жорсткість виробу. Мінімальною товщиною для захисту прийнято вважати 3 мм. При малій міцності захист продавлюватиметься від легких ударів та може нанести шкоду картеру та КПП.
    Як вибрати відповідний захист двигуна для свого автомобіля?

    Захист двигуна є модельним виробом, тобто виготовляється під певний автомобіль. Як правило установка не доставляє особливого клопоту автомобілісту і цю деталь можливо закріпити самостійно. Але так як установка захисту вважається не стільки складною, скільки брудною процедурою, краще звернутися за допомогою до досвідченого фахівця. Щоб вибрати та придбати захист двигуна для свого автомобіля ми пропонуємо звернутися в наш інтернет-магазин. У нашому каталозі представлено широкий вибір найрізноманітніших моделей. Форма підбору деталей допоможе зробити правильний вибір:


    Оберіть свій автомобіль:
    Марка авто:
    Модель авто:

    Ми сподіваємося, що ця стаття стала для Вас корисною. Бажаємо Вам вдалих покупок та безпечної дороги!



    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено