Застосування та особливості системи ISOFIX

20.05.2021
Сім'ям з дітьми при виборі машини потрібно передбачити, щоб у салоні було зручне кріплення для дитячого крісла або ж власне дитячий утримуючий пристрій. ISOFIX – ефективне та надійне кріплення, але зустрічається не у всіх машинах. Розглянемо призначення Ізофікс, застосування, концепцію роботи, а також переваги та недоліки системи.

Що таке Ізофікс

За правилами дорожнього руху всіх країн світу потрібне встановлення у салоні автомобіля спеціального місця для дитини. Такий підхід покращує безпеку перевезення дітей та попереджає можливі трагічні наслідки неакуратної їзди або випадковості. ISOFIX – це один з багатьох варіантів фіксації дитячого крісла. Кріплення виконується прямо до кузова машини, що значно збільшує безпеку пересування та захищеність неповнолітнього пасажира.

До встановлення державних стандартів кожен бренд автомобіля підходив до питання індивідуально. Таке ставлення законодавства у результаті почало показувати себе з негативної сторони – у деяких автівках діти отримували травми навіть при незначних ДТП. Після аналізу статистики, країни прийняли рішення створити єдиний стандарт для своїх виробників машин. Так, у США це LATCH, Канада розробила UAS, а група країн ЄС зафіксувала правила кріплення дитячих крісел у вигляді ISOFIX – International Standards Organisation FIX.
Призначення Ізофікс
Стандартно дитяче сидіння закріплюють у машині ременями безпеки. Однак такий спосіб менш надійний у порівнянні з Ізофікс, де крісло закріплюють на кузов автомобіля. Для ISOFIX в автівці передбачають особливі конструктивні рішення – скоби з позначкою для кріплення дитячого крісла. Одна скоба розташована у 28 см від іншої та відноситься до кріпильної системи сидінь у машині.

Як правило, виробники оснащують тільки задні сидіння такими скобами, але все більш поширеними стають варіанти розміщення скоб на всіх кріслах автомобіля. Це вітають автовласники з великими сім'ями – є можливість посадити у машину 2 або 3 дитини. Також наявність кріплень дає можливість вибору для зручності – маленька дитина потребує постійного нагляду та не всидить спокійно всю поїздку один на задньому сидінні.

Ізофікс введено з 2006 року, але є фірми, які не впровадили на своїх машинах даний стандарт. Відповідний спосіб кріплення повинен бути також на придбаному дитячому кріслі. Раціональною покупкою буде універсальне автокрісло, що підходить під різні системи кріплення.

Типи Ізофікс

У рамках стандарту є також різні методи кріплення.

  • Якірний

  • Крісло закріплюється спеціальним тросом. Він зазвичай прихований, щоб виключити травми або подряпини дорослих пасажирів. Розташовується, як правило, на спинці сидінь, стельовій частині або у багажному відділенні автомобіля. Позначається якорем або словами «Top Tether».

  • Упор у підлогу

  • Відрізняється швидким процесом установки крісла. Закріплюється надійніше. У деяких моделей автокрісел є можливість регулювання висоти. При виборі машини рекомендується вибрати цей метод кріплення, адже він більш надійний, вимагає менше часу на встановлення та виключає перекидання або зміщення дитячого крісла при ДТП.

    При покупці автокрісла рекомендується випробувати його безпосередньо у машині. Потрібно встановити та перевірити сидіння на надійність кріплення, відповідність системі автомобіля. Бажано випробувати закріплення та зняття автокрісла, щоб мати уявлення про часові та фізичні витрати на ці процедури.
    Плюси та мінуси

    Дитячі автокрісла все більше набувають поширення. Однак, не зважаючи на вимоги правил дорожнього руху та посилення контролю, на вітчизняному ринку вони тільки набирають популярність. Щоб купити крісло, крім безпеки дитини при пересуванні на машині, варто врахувати значні плюси використання нових розробок у даній сфері. Установка дитячого крісла запобіжить будь-які можливі травми та удари, непередбачені ситуації під час руху через поведінку дитини.

    Що краще – Ізофікс або кріплення ременем, стає зрозуміло, якщо подивитися на такі моменти:

  • У європейському варіанті автокрісло надійно та жорстко закріплюється до кузова, а не до рухомих частин машини.
  • Надійність кріплення навіть при бічному ударі.
  • При лобовому зіткненні маленький пасажир захищений ще до реакції заводських ременів.
  • Однак у Ізофікс є деякі нюанси. Перший – сумісність. Не всі машини можуть похвалитися наявністю відповідного кріплення. Є й обмеження за вагою – не більше 15 кг. Для більш старших пасажирів доведеться додатково закріпити крісло штатними ременями.
    Які автомобілі мають ISOFIX

    Міжнародна організація стандартизації розробила систему у 90-х роках, але остаточна редакція та визначення кращого варіанту відсунули накладення зобов'язань на виробників. Починаючи з 2011 року всі машини на дорогах ЄС повинні бути оснащені Ізофікс.

    Щоб дізнатися наявність системи, потрібно вивчити салонні маркування авто. Якщо ви знайдете скоби з написом «ISOFIX» – то машину можна купувати. Зазвичай скоби втоплені у місце стику спинки та нижньої частини крісел, віддалені один від одного на 28 см. Система також позначається знаком дитячої колиски та биркою на сидіннях.

    Установка ISOFIX у машину

    Зазвичай виробники вказують в інструкції порядок кріплення, але додаткове вивчення та оновлення знань не завадить. Процес установки:

  • У стику заднього дивана машини потрібно знайти спеціальні скоби з написом «ISOFIX».
  • Від дитячого крісла відкріпити базову раму, яку встановити за допомогою кріпильних деталей на виділене місце. Правильність установки крісла можна відстежити за спеціальними знаками на ньому. Якщо індикатори показують зелений колір – значить, ви не помилилися з установкою.
  • Крісло використовується зі штатними ременями безпеки машини – потрібно налаштувати їх під дитину.
  • Для деяких моделей автокрісел можлива комплектація дитячою люлькою, яка демонтується з бази.
  • Додаткове налаштування ременів крісла виконати відповідно до комплекції дитини.

  • Забезпечення безпеки маленького пасажира – важливе завдання для будь-якого власника авто. Щоб захистити малюків від наслідків аварії, обов'язково застосовується автокрісло. Воно фіксує дитину на місці, запобігаючи травми та удари. Ви можете обрати та придбати необхідне дитяче автокрісло в каталозі нашого інтернет-магазину Авторадості.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено