Додаток "Дія" продовжує оцифровку документів і розширює онлайн послуги сервісу

28.05.2020
«Дія» - це новий крок України до цифрової ери і позбавлення від паперової тяганини з документами. Правда вже на початковому етапі було виявлено ряд недоліків сервісу. Чи вдається розробникам виправляти ситуацію, щоб запустити дійсно вартий продукт для всіх користувачів? Тим більше, що з останніх новин стало відомо про скандал з витоком даних мільйонів українців: чи могло це статися через додаток "Дія"? Про все це більш детально ми поговоримо в цій статті.

Цифрова ера для інтернет-користувачів України


В Україні вже давно існує суспільний запит на оцифровку документів і переведення державних послуг в онлайн-режим. Більшість, буквально, втомилась від бюрократії і необхідності збирати купи документів, носячи їх з собою. Це стосується і паспорта, і водійських документів, і всіляких ІПН. Команда розробників міністерства цифрової трансформації більше півроку займалася розробкою проекту. Його кінцева мета - оцифрувати всі документи українців і перевести державні послуги в онлайн-версію.

Що таке "Дія"?


Додаток "Дія" - це єдиний державний веб-портал електронних послуг, який є одним з основних сервісів в проекті "держава в смартфоні". Вони об'єднують в собі всі послуги, які надає держава громадянам України і бізнесу.

«Дія»: як це працює?


Завантажити мобільний додаток можна безпосередньо з сервісів Play Market і iOS. Там програма доступна безкоштовно для користувачів смартфонів і планшетів. В описах не зазначені мінімальні вимоги, так як продукт підходить для всіх актуальних версій операційних систем.

Яка юридична сила додатки "Дія"?


Цифровий паспорт має таку ж юридичну силу, як і паперові паспорти і ID-карти. 15 квітня 2020 року Кабінет міністрів України прийняв постанову "Про реалізацію експериментального проекту по застосуванню паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді і паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді". Уряд схвалив постанову про електронні паспорти в додатку "Дія". Відтепер паспорта в смартфоні офіційно визнали цифровими аналогами паперових документів.

Які електронні документи в додатку "Дія"?


Реєстрацію на тестування цифрових паспортів в мобільному додатку "Дія" запустили 26 березня. Зараз тестують е-паспорта більше 17 тисяч користувачів, а незабаром цифрові документи стануть доступні в мобільному додатку "Дія" для українців, як повідомили на офіційній сторінці Міністерства цифровий трансформації України в Facebook.

Паспорт в смартфоні дозволить не носити з собою ID-карту і витяги з неї. Для тих, хто ще не замінив паперовий паспорт громадянина України на ID-карту, теж знайшли рішення. 22 квітня Міністерство цифровий трансформації представило цифрові ID-карти і закордонні паспорти.

Які документи є в додатку?
  • Посвідчення водія.
  • Автоцивілка.
  • Студентський квиток
  • Військовий квиток
  • Закордонний паспорт
  • Штрафи на авто
  • Податковий номер
  • Дані з реєстрів
За допомогою цифрового документа українці можуть:
  • Здійснювати подорожі по країні залізничним і повітряним транспортом;
  • Отримувати медичне обслуговування;
  • Здійснювати банківські операції;
  • Отримувати адміністративні та інші державні послуги;
  • Підтверджувати особистість на запит правоохоронців.

Як авторизуватися та завантажити документи?


Авторизація в додатку доступна трьома способами:

  • через систему BankID
  • через додаток Monobank, для клієнтів банку
  • через додаток Privar24, для клієнтів банку

  • З досвіду можна сказати, що процедура підтвердження займає близько однієї хвилини. Досить підтвердити вхід, і вся інформація автоматично завантажиться. Для тих, хто не є клієнтом одного з банків, доведеться використовувати повноцінний вхід через систему BankID із завантаженням цифрового підпису. Цифровий підпис можна отримати безкоштовно у відділеннях ПриватБанку або в Privat24.

    Після цього інформація про користувача буде завантажена автоматично, включаючи права і техпаспорт на авто. Дані підтягуються з різних реєстрів. Як заявляє міністр цифровий політики, найскладніше в розробці «Дія» було в синхронізації баз даних, через що розробники стикалися з труднощами на перших етапах і навіть під час тестування.

    Ступінь захисту та збереження персональних даних Дія


    За заявами команди розробників, в процесі створення системи захисту використовувалися напрацювання EPAM, великої IT-компанії зі світовим ім'ям. Додаток має високий ступінь захисту, на кшталт системи, що використовується при вході в інтернет-банк. При вході користувачеві доведеться ввести унікальний пароль або скористатися Touch ID. Якщо вікна відкриті у програмі, то зробити скріншот не вийде - таким чином борються з ризиками копіювання інформації при заволодінні мобільним пристроєм.

    Скандал про витік даних і додатку "Дія"


    Голова громадської організації "Електронна демократія" повідомив в Facebook, що Telegram-канал нелегально продає особисті дані українців з їх фото, паспортами та водійськими правами. Представники влади спростували підозри, що до цього може бути причетний додаток "Дія", який повинен об'єднати різні бази даних та дозволити користуватися мало не всіма можливими документами за допомогою смартфона.

    Заява адміністрації додатку про те, що воно не має власної бази даних, тому не причетне до витоку, не витримують критики. Сама "Дія" дає доступ до різних баз даних, щ є своєрідним "ключем" до них. За словами кібер експертів, дані потрібно розділяти для їх кращого захисту, а "Дія" передбачає об'єднання реєстрів і обмін інформацією між ними. Передбачається, що витік міг відбутися через існуючі "вразливості" в додатку.

    Оновлення сервісу і розвиток додатку Дія


    Щоб "Дія" виправдовувала свою назву "держава в смартфоні", хотілося б отримати в подальшому набагато більше функціоналу, щоб не стояти в чергах за підрахунками в податковій, прискорити оформлення мед. карт і позбавити користувачів від купи іншої рутини, пов'язаної з паперовою тяганиною. Хочеться підтримати мобільний додаток Дія і побажати подальшого розвитку і вдалих оновлень. Отримуючи все більше нової інформації про майбутні ідеї в розвитку, дуже хочеться наїдяться на їх швидку реалізацію.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено