Фільтр салону: як часто міняти і який салонний фільтр краще?

16.05.2019
За межами автомобіля стільки пилу, бруду і вихлопних газів, що дихати забрудненим придорожнім повітрям не тільки неприємно, але і шкідливо для здоров'я. В умовах активного автомобільного руху на дорогах осідає стільки мікрочастинок і елементів паливної переробки, що фільтрація потрапляє в салон автомобіля повітря вкрай необхідна. Сучасний автотранспорт, крім того, що повинен швидко доставляти з точки "А" в точку "Б", він ще і зобов'язаний бути безпечним. Одним з особливих компонентів для створення комфортної та безпечного середовища в автомобілі та є наявність в ньому салонного фільтра.

Місце находження в пристрої автомобіля


Щоб повітря в автомобілі був чистим і без шкідливих домішок, приблизно з 80-х років в автомобілі преміум-класу стали встановлювати салонні очисні системи повітря. У сучасних моделях автомобілів розташування кондиціонуючих та фільтруючих систем залежить від інженерних рішень модельного ряду. Основними посадковими місцями для установки салонних фільтрів є:
  • спеціальне місце за/під бардачком;
  • спеціальне місце під панеллю приладів;
  • встановлений в спеціальній касеті під капотом.
Точне положення місця, де встановлено салонний фільтр вказано в технічній документації до транспортного засобу.

Матеріал і обробка фільтрів спеціальними компонентами


Призначення салонного фільтра - затримати шкідливі частинки, не допускаючи їх в простір автомобіля. Сучасні моделі фільтрів влаштовані таким чином, щоб не пропустити частинки та суперечки розміром від 1 до 0,5 мікрон. Залежно від матеріалу, з якого виконаний елемент, що фільтрує, розрізняють: вугільні (адсорбційні) і паперові фільтри.

Вугільні фільтри не пропускають частинки пилу, матеріал абсорбує сажу, усуваючи частина запахів і газів, на зразок того, як це робить протигаз. Такі фільтри здатні відсіяти дим і вихлопні гази, захищаючи пасажирів від негативного впливу агресивного середовища.
Паперові фільтри, ще їх називають механічними, виготовляють з паперу або синтетичних волокон. Завдяки встановленню таких фільтрів повітря в салон надходить очищеним від всіляких частинок пилу, бруду, металів або рослинного пилку.

Деякі моделі фільтрів покривають антибактеріальним шаром, завдяки чому відбувається знезараження потрапляє в салон кисню. Ще існує покриття електростатичним шаром, такий метод обробки матеріалів сприяє максимальної якості очищення повітря, затримуючи навіть найдрібніші заряджені частинки.

Причини для заміни салонного фільтра


Забруднений елемент фільтрації не тільки перестає виконувати свої функції по очищенню повітря, але і несе шкоду для дихальних шляхів пасажирів, заповнюючи простір салону накопиченими мікроорганізмами та алергенами. Якщо довго не проводити заміну старого салонного фільтра, то в салоні при включенні кондиціонера може відчуватися запрівший запах з різними відтінками цвілі або пилу.

Крім того, що бактерії та грибок, які встигають утворитися на поверхні забитого фільтра викликають хвороби дихальних органів, при недостатній циркуляції повітря відбувається часте запотівання вікон. Тому кожен автомобільний виробник радить робити заміну фільтрів кожен 10 000 км пробігу або при щорічному плановому обслуговуванні автомобіля.

Процедура заміни салонного фільтра


Якщо є розуміння і досвід самостійного обслуговування особистого транспорту, то процес заміни салонного фільтра не здасться чимось складним. Особливо, коли в технічній документації до будь-якого автомобіля вказана вся необхідна інформація з механіки заміни салонного фільтра. Як правило, для здійснення установки елемента фільтрації, не потрібно спеціального інструменту, головне знайти місце, куди встановлюється фільтр.

Якщо є побоювання, що з таким завданням самостійно не впоратися, то звичайно краще скористатися послугами фахівців на станціях технічного обслуговування. Однозначним приводом заміни на новий фільтр буде наявність на ньому кіптяви та сажі, а між пелюстками фільтра видно застрягла бруд, листя, комахи та інше сміття. Щоб переконатися в однозначній заміні елемента фільтрації для салонного очищення повітря, попросіть автомеханіка продемонструвати стан салонного фільтра, щоб переконатися, що він точно зносив свій ресурс.

Як вибрати відповідний салонний фільтр?


Якщо довго не вдається здійснити заміну фільтру, то не кращим рішенням буде зовсім його прибрати з системи. Не серйозно сприймати подібні рекомендації по наявності салонного фільтра може обернутися наслідками. Наявність такої деталі, як салонний фільтр, крім того, що захищає здоров'я пасажирів, служить захисним бар'єром грубки радіатора від вологи та оберігає повітряні канали агрегату від шкідливого сміття. Деякі салонні фільтри дуже дорогі, особливо для кросоверів, мікроавтобусів і легкових автомобілів преміумкласу.

Купівля та використання не оригінального салонного фільтра може допомогти заощадити практично вдвічі. Підібрати схожий за якістю і властивостями фільтр нескладно, важливо переконатися в тому, що розміри збігаються, а якість і ціна Вас влаштовують. У каталозі товарів нашого онлайн-магазина можна дуже просто вибрати та вигідно купити паперовий або вугільний салонний фільтр.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено