Як користуватися мультиметром?

07.05.2014
Що таке мультиметр?

Це прилад, який поєднує в собі вольтметр, амперметр і омметр. Їм можна виміряти постійну та змінну напругу, постійний струм і опір. Мультиметр часто називають тестером. Купити мультиметр можна в нашому магазині, просто перейдіть в цю категорію.

Навіщо автомобілісту тестер?

Щоб перевірити та знайти несправність в електромережі автомобіля, скажімо, перевірити котушку запалювання. Щоб перевірити акумулятор. Та й в побуті мультиметр - дуже корисна штука.

Пристрій тестера

На основній панелі мультиметра розташований дисплей, поворотний перемикач, який задає межі вимірювання і включає додаткові режими, а також три гнізда для підключення щупів. Мультиметр працює від батарейки Крона, а щоб її замінити, потрібно зняти задню кришку приладу. Там же ви знайдете запобіжник номіналом 200мА.



Як підключати щупи?

Чорний щуп (мінус) підключається в гніздо СОМ при будь-якому типі вимірювань, в будь-яких обставинах. Червоний щуп (плюс) підключається в гніздо VΩmA, якщо ви хочете виміряти постійну або змінну напругу, опір і постійний струм ДО 200 мА. Якщо потрібно виміряти постійний струм більш 200мА, вийміть червоний щуп з гнізда VΩmA та під'єднати в гніздо 10А.



Відомості про безпеку!

Не чіпайте незахищеними руками оголену частину щупів, оскільки це може призвести до ураження електричним струмом, якщо випадково доторкнетеся під час вимірювання. Якщо вас це не бентежить, подумайте про те, що низький опір людського тіла може вплинути на результати вимірювань, внісши істотну погрішність.

Завжди уважно стежте за тим, щоб батарея була заряджена. Якщо вона сильно розрядиться, це призведе до зростання похибок. На багатьох моделях є індикатор розряду, який загоряється і попереджає вас про те, що батарейку пора міняти - при можливості купите тестер саме такої моделі. Це корисно.

Починаємо роботу! Перше правило роботи з мультиметром

Завжди потрібно встановлювати межі вимірювань вище, ніж передбачувані значення напруги або сили струму. Наприклад, ми знаємо, що в батарейці 3.3 V постійного струму. Значить, потрібно виставити межа вище, ніж 3.3 V. На багатьох тестерах є сусідні значення 2 і 20 V, з яких потрібно вибрати 20. У розетці 220 V змінного струму, значить потрібно вибрати межа в 600V, а не у 200. Що буде, якщо встановити межу менше? Згорить або запобіжник, або взагалі весь прилад. З першого правила випливає важливе доповнення: якщо ви не знаєте, які значення напруги або струму на вимірюваній ділянці (навіть приблизно), то виставляйте максимально можлива межа. Якщо показання будуть занадто малі або не точні - межа можна знизити на 1 розподіл.

Вимірюємо напругу!

1. Визначте, яка напруга ви хочете виміряти - змінне або постійне. Як дізнатися? Батарейки, акумулятори, виходи блоків живлення постійного струму і т.д. - це постійна напруга. Побутова розетка, освітлювальна мережа, виходи джерел безперебійного живлення і т.д. - змінна напруга. Якщо не знаєте точно, вивчіть схеми, маркувальні бирки на проводах, маркування клем приладів, врешті-решт, загугли.

2. Для вимірювання постійної напруги потрібно встановлювати межі зліва, там, де значок DCV (або V =). Для вимірювання змінної напруги потрібно встановлювати межі праворуч, там, де значок ACV (або V ~). (Примітка - може бути навпаки, постійний струм справа, змінний зліва, або взагалі якось інакше, але на найбільш поширених і простих моделях саме так)

3. Підключати мультиметр потрібно паралельно ділянки кола, на якому вимірюється напруги. Не потрібно робити розривів або відключень ланцюга.

Подивитися, як вимірюється напруга, ви можете в нашому відео. Ми показуємо вимір напруги батарейки та вимір напруги в розетці.

Вимірюємо струм!

У набір стандартних функцій звичайного тестера не входить вимір змінного струму, тому їм можна вимірювати тільки постійний. Оберіть потрібний режим вимірювання, не забувши про те, що для великих струмів понад 200 мА потрібно перепід'єднати червоний щуп в гніздо 10А і встановити перемикач в положення 10А. Вимірювання великих струмів намагайтеся проводити максимально швидко - не більше 10-15 секунд. І головне! Для вимірювання струму мультиметр підключається в розрив! Тобто послідовно! Ось таку картинку ми знайшли в мережі, і вона максимально точно показує принцип підключення мультиметра для вимірювання струму.



Вимірюємо опір!

Омметр використовують для вимірювання опору електричного кола, опору резисторів і перевірки цілісності сполучних проводів. Для вимірювання тестер підключається паралельно, а ланцюг повинна бути повністю знеструмлена, і струм в ній протікати не повинен!


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено