Як безпечно використовувати домкрат: 6 важливих правил

30.05.2012

Домкрат однозначно необхідний при проведенні різних профілактичних, діагностичних і ремонтних робіт в автомобілі. Наприклад, при заміні гальмівних колодок і коліс, або при огляді гальм і стану днища автомобіля. Адже якщо у Вас легковий автомобіль, досить важко протиснутися між його днищем і дорогий. А якщо навіть вийшло, місця для маніпуляцій з потрібними інструментами явно не залишиться.

Але знайте, що використання домкрата завжди пов'язане з ризиком. Слід знати кілька нехитрих правил, щоб убезпечити себе від раптової травми.

1. Домкрат - пристрій для підняття машини, а ніяк не для її фіксації. Навіть якщо Ви просто міняєте колесо, обов'язково використовуйте попереднє блокування і страхують добірки. Пам'ятайте, що ігнорування цього правила згубило чимало життів.

2. Уникайте міняти колесо на жвавому шосе або автостраді. Ваші дії привернуть увагу викрадачів, також є ризик серйозно травмуватися.

3. Вам обов'язково знадобляться колодки з металу або ж дерев'яні клини, адже фіксувати автомобіль при його піднятті його домкратом потрібно виключно на горизонтальній поверхні. Ці колодки потрібно завжди возити з собою, адже та заміна, яку Ви знайдете на швидку руку, буде вкрай ненадійною.

4. Коли Ви підіймаєте автомобіль домкратом, потрібно бути впевненим в тому, що він не прийде в рух. Для цього автоматична коробка передач повинна бути переведена в режим «Park», а на механічній слід включити передню або задню передачу, затиснувши ручне гальмо. Якщо ж Ви збираєтеся міняти гальмівні барабани або ж є необхідність прокручувати заднє колесо, ручне гальмо включати не потрібно. У такій ситуації цілком достатньо фіксації колодками передніх коліс. Як варіант, впріть їх в бордюр.

5. Ті частини автомобіля, які можуть погнутися або зламатися, не можуть служити надійним упором для домкрата. Ідеальний варіант - робити наголос його в балку передньої підвіски або ж в районі осі міцності задніх коліс. Крім того, намагайтеся по можливості підіймати тільки одне колесо.

6. Застосовуючи підібрані на дорозі цеглини або камені як підпірки, Ви сильно ризикуєте отримати каліцтва під час ремонту. Перед початком роботи обов'язково перевірте, наскільки стійкий автомобіль, похитавши його.

Дотримання цих простих правил врятувало чимало життів, може врятувати й Вашу!



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено