Автокомпресори: принцип роботи та поради з використання

21.04.2022
Сучасному автомобілісту варто обов'язково подбати про покупку такої речі як автокомпресор. Автокомпресори ще часто називають насосами для підкачування шин. Цей пристрій дозволяє швидко та легко накачати спущене колесо без особливої фізичної сили. Автокомпресори підключаються від прикурювача машини і будуть дуже доречними у дорозі, якщо колесо спустить далеко від шиномонтажу і поруч не виявиться більш завбачливих водіїв.

Як влаштовані автокомпресори?


Конструкція автокомпресора включає такі елементи, як: електричний двигун (живлення може виходити від стаціонарної мережі або прикурювача - цей варіант більш практичний), манометр, циліндр, механізм нагнітання (може бути поршень, ротор і мембрана), щітки, ущільнювачі, сосок, дроти, а також різні насадки та перехідники. Останні покликані для того, щоб автокомпресор міг використовуватися не тільки для накачування колеса, а також наприклад для надування гумового матраца на відпочинку або човни для рибалки.

Як працюють автокомпресори та які вони бувають?


Автокомпресори представлені на ринку в кількох варіантах виконання, але принцип їхньої роботи однаковий. Процес роботи включає кілька стадій, а саме всмоктування повітря, його стиснення і випускання. Розрізняються види компресорів між собою якраз елементом, що забезпечує стискання повітря. Виходячи з того, що використовується в агрегаті – мембрана, поршень або ротор, автокомпресори поділяються на:

  • мембранні. Такі автокомпресори відрізняються невеликим розміром, але створюють шум під час роботи. В агрегаті такого типу шток стискається за допомогою кулачкового механізму. Такі пристрої накачування повітря мають меншу продуктивність порівняно з аналогами. Недоліком такого агрегату є те, що його рекомендується використовувати тільки в теплу пору року, взимку - він не є особливо затребуваним, тому що серед елементів у його конструкції є гумова пластина. На морозі вона твердне і мембрана втрачає свою еластичність;

  • роторні автокомпресори. Вони відрізняються гарною продуктивністю, довговічністю та надійністю. Недоліком такої конструкції є те, що вона коштує дорого, має великі розміри та важить чимало. Тому таких варіантів на ринку не так багато. Здебільшого вони встановлюються на СТО, великих підприємствах тощо. Такий насос використовується для накачування шин позашляховиків, тракторів та фур;

  • поршневі. Такі автокомпресори найчастіше зустрічаються над ринком. Їх принцип роботи полягає у взаємодії поршня та циліндра, за своєю конструкцією та технологією роботи це трохи нагадує двигун внутрішнього згоряння. У циліндрі є кілька клапанів, а саме впускний та випускний. Завдяки електроприводу і передачі моменту, що крутить, через редуктор, поршень виконує рухи вгору-вниз. Під час опускання поршня створюється вакуум і повітря потрапляє всередину циліндра, після - вхідний клапан закривається і поршень починає підніматися вгору. Оскільки маса повітря в такій ситуації залишається під сильним тиском, вона готова до випуску через другий клапан. Серед переваг таких автокомпресорів слід відзначити їх надійність і продуктивність, а ось з недоліків - під час тертя поршня об циліндр відзначається нагрівання, яке може призвести до передчасного зношування деталей у разі нехтування мастилом у потрібному діапазоні.

  • Як підключити агрегат та розпочати експлуатацію?


    Насамперед необхідно правильно підключити агрегат. Для цього треба спочатку визначити його тип (є варіанти, які підключаються до прикурювача, є ті, що підключаються до автомобільного акумулятора). Зазвичай автокомпресори постачаються з інструкціями з експлуатації, проте якщо такої немає - слід оцінити кабель компресора. Найбільш поширеними є варіанти, які використовуються через прикурювач авто. Є багатофункціональні варіанти - вони підходять для підключення в прикурювач і в наборі йдуть крокодили, які можна приєднати до акумулятора. Якщо підключити автокомпресор до АКБ - то можна швидше досягти бажаного результату, такі моделі, як правило, потужніші і продуктивніші.

    Якщо як джерело використовувати прикурювач, то труднощів ніяких не виникає, необхідно просто встромити кабель - і все. А ось підключення автокомпресора до акумулятора – це завдання із зірочкою. Однак так здається тільки на перший погляд. Щоб під'єднати пристрій, кабеля компресора необхідно з'єднати крокодилами з полярними клемами автомобільної батареї. Полярність при підключенні необхідно дотримуватись, а сам акумулятор повинен бути заряджений.

    Розібравшись куди необхідно підключати провід, необхідно зробити кілька простих кроків:
  • необхідно під'єднати до ніпеля автошини шланг насоса та щільно закрутити його;
  • на манометрі необхідно подивитися тиск (оптимальний показник тиску для шин авто вказується виробником у паспорті) та визначити на скільки необхідно підкачати колесо;
  • увімкнути компресор. Автокомпресори оснащені звичайною кнопкою для цієї дії;
  • відстежувати процес нагнітання повітря, щоб не перекачати колесо;
  • відключити компресор;
  • від'єднати насадку від ніпелю.

  • При підкачуванні слід враховувати температуру на вулиці, оскільки на морозі та в теплі показники будуть різні. Зазвичай, якщо авто приганяється на шиномонтаж, то співробітники сервісу не відразу беруть його в роботу взимку, а дають машині постояти в гаражі хвилин 15-20 для того, щоб показник тиску в шинах був максимально об'єктивним.

    Особливості процесу підкачування також залежить від типу компресора. Наприклад, поршневий агрегат можна використовувати за будь-якої погоди, головне стежити за тим, щоб прилад не сильно перегрівся. А ось мембранний компресор краще взимку не використовувати, а влітку варто використовувати не більше 10-15 хвилин без перерви.

    Поради щодо використання


    Як розібрати автокомпресор?

    Якщо у Вас зламався манометр, достатньо його зняти і просто прикрутити новий. А ось якщо є інші ознаки того, що пристрій вимагає ремонту (слабкий тиск, двигун працює - а повітря немає і т.д.), то, напевно, як розібрати автокомпресор буде цікавим для Вас. Розбирати його нескладно, необхідно виконати низку простих дій:

  • розкрутити болти зверху та зняти кришку циліндра;
  • відкрутити болти з поршня;
  • зняти головку циліндра та дістати клапан;
  • зняти ущільнювач;
  • при необхідності ще можна зняти гільзу та сорочку для того, щоб оцінити стан поршня.

  • Чи можна ремонтувати автокомпресор самостійно?

    Все залежить від того, з якою несправністю Вам довелося зіткнутися. Найбільш частими прикладами виходу обладнання з ладу є: зсув диска клапана, забруднення гумового кільця і клапана, зношування ущільнювача, ослаблення фіксації гвинта, яким на валу кріпиться кривошип і т.д. Їх можна швидко і легко усунути самостійно і це коштує недорого. Щоправда, поломки – досить рідкісне явище.

    Що потрібне для перевірки компресора?

    Якщо Ваш пристрій не вмикається, то причини можуть бути різні. Зазвичай, некоректність роботи автокомпресора пов'язана з відсутністю живлення. Насамперед необхідно перевірити чи надходить живлення до двигуна, для цього необхідно:

  • уважно оглянути кабелі на агрегаті;
  • чи немає пошкоджень на штекері у разі, якщо агрегат працює від прикурювача;
  • перевірити бортову мережу. Для цього необхідно використовувати мультиметр, він має показувати, що є напруга.
  • Якщо такого приладу немає, то можна просто встромити в прикурювач зарядку для смартфона і перевірити чи є струм.

    Догляд за такими речами, як автокомпресори

    Для мастила автокомпресора можна використовувати звичайне машинне масло. Для мембранного типу це взагалі найкращий варіант, а ось для поршневого фахівці радять купувати літол або пластичне мастило. Наприклад, ШРУС-4 є ефективним засобом для змащування компресорів такої групи - це мінеральне масло, що має присадки. Також до його складу входить і літієве мило, його присутність запобігає виникненню сильного тертя всередині агрегату, а також запобігає підвищенню температури.

    При нанесенні масла слід дотримуватися правила "золотої середини" - його не повинно бути багато і при цьому всі комплектуючі повинні бути змащені.

    Наносити масло зручно за допомогою стрижня з металу з намотаною на нього бавовняною тканиною. Щоб позбутися надлишком слід зробити ті ж маніпуляції, але намотати при цьому на стрижень туалетний папір або серветки.

    Переходьте в каталог автомобільні компресори, де ви зможете детальніше ознайомитись з асортиментом інтернет -магазину, а також скористатись спеціальним підбором, обравши необхідні параметри компресора.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено