Все про заміну оливи в дизельному двигуні

29.03.2021
Дизельний двигун має ряд переваг у порівнянні з бензиновими аналогами, завдяки чому вони більш надійні, але вимоги до мастильного матеріалу дуже високі. Оскільки заміна на правильну оливу забезпечує хороші умови для роботи силового агрегату. Так само варто звертати увагу на популярність і авторитет бренду, оскільки чим вище ці показники, тим більш технологічні він пропонує мастильні матеріали та має якомога менше сторонніх домішок, здатним зашкодити деталям мотора.

Періодичність заміни оливи в дизельному двигуні.


На інтервал заміни оливи в дизелі впливає те, якої якості було дизпаливо раніше, а також умови експлуатації. Визначити точні терміни неможливо, тому варто орієнтуватися на інтервал, встановлений виробником автомобіля. Рекомендується його дотримуватися, через те, що він розрахований з тим урахуванням, що б мастило не втратило свої якості навіть при важких умовах експлуатації.

Причини частої заміни моторної оливи:


  • Використання неякісного або невідповідного мастила, через це його заміна буде відбуватися частіше і можлива некоректна робота двигуна. Слід переконатися відповідає олива, яку ви використовуєте всім допускам і специфікаціям, які рекомендовані автовиробником.

  • Вік автомобіля. Адже саме від цього залежить зношення всіх систем і термін використання мастила скорочується.

  • Інтенсивність використання. При здійсненні поїздок на короткі дистанції, на низьких швидкостях моторна олива не встигає нагрітися і пройти повний цикл, щоб змастити всі деталі двигуна, відповідно заміна масла при такій експлуатації відбувається частіше, ніж при експлуатації на високих швидкостях.

  • Застереження про те, що час змінювати моторної оливи:


  • починає світити контрольна лампа двигуна або індикатор заміни масла;
  • поява зайвого вихлопу і кіптяви;
  • поява шуму двигуна (потріскування, гуркіт, скрегіт);
  • поява вібрації та нестійкості роботи на холостому ходу;
  • поява запахів в салоні (гару, нехарактерних запахів);
  • збільшення витрати палива;
  • проблеми під час запуску двигуна.

  • Основні вимоги до олив для дизельних двигунів:


  • Використання мастил, клас яких не нижче B2 по ACEA (CD по API). Якщо ви використовуєте олію одного виробника та одного типу, то необхідність в промиванні дизельного мотора знижується, оскільки виключає взаємодію нерозчинних залишків різних олив.

  • Певний коефіцієнт в'язкості, рекомендований виробником авто. Найчастіше це напівсинтетичні або синтетичні оливи, що мають коефіцієнт в'язкості 5W (до -25 ° C) або 10W (-15 ° C). Чим менше значення, тим менше коефіцієнт в'язкості.

  • В обов'язковому порядку при заміні моторної оливи радимо змінювати й масляний фільтр системи змащення двгуна.

    Якщо використовувати невідповідну або неякісну олію, то в результаті, всіх переваг дизельного двигуна не буде, він буде ненажерливий і працювати з перебоями.

    Процес заміни моторної оливи на дизельному двигуні


    Заміна оливи на дизельному двигуні практично не відрізняється від заміни оливи на бензиновому. При заміні старого мастила і повному його зливі не варто забувати й про заміну масляного фильтра.

    Важливо враховувати, що якщо при переході з однієї марки оливи на іншу рейтинг API моторної оливи не відповідає рейтингу дизельного двигуна, то це призводить до механічного відмови.

    Важливість своєчасної заміни мастила.


    Моторна олива є необхідним елементом для роботи двигуна. Вона захищає і змащує всі рушійні частини двигуна автомобіля, захищає від корозії та охолоджує. В сучасних моторних оливах є додаткові добавки (мийні засоби, диспергатори та ін.), які очищають двигун, бо вони переміщують продукти зносу і нагару якомога далі від самого двигуна. Таким чином, регулярна заміна сприяє підвищенню надійності та отримання максимальної продуктивності автомобіля.

    Наслідки несвоєчасної заміни оливи.


    Наслідки можуть бути досить критичними, оскільки в процесі експлуатації олива забруднюється, стає менш в'язкою і втрачає свої захисні та змащувальні властивості, що призводять до серйозних несправностей або повної відмови двигуна. Тому радимо дотримуватися період заміни масла, адже для дизельного двигуна це вкрай дорогий ремонт.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено