Як обрати повітряний фільтр?

11.03.2021

Жоден автомобіль не зможе працювати без повітря. Суміш палива складається на одну частину саме з повітря, у двигун він потрапляє ззовні. Повітря не відрізняється ідеальною чистотою. Мотор - досить примхливий агрегат. При попаданні брудного повітря в системи двигуна, швидше за все, машина не працюватиме або працюватиме некоректно, що в результаті призведе до серйозних несправностей. Щоб цього не відбувалося, в конструкції будь-якого автомобіля присутній повітряний фільтр. Ці пристосування призначені для очищення повітря, який потрапляє у двигун, від великих часток бруду, здатних забити важливі агрегати мотора.





Види фільтрів


Виробники пропонують різні види повітряних фільтрів для автомобілів. Найбільшим популярними вважаються паперові фільтри. Через них повітря фільтрується, проходячи через кілька шарів спеціально обробленого паперу. Паперові фільтри дуже ефективні. Вони відмінно справляються зі своєю роботою і коштують недорого. При зносі їх легко змінюють на нові.


Фільтрувальний папір просякнутий різними складами. Багато включають смоли. Таке просочення необхідне для того, щоб матеріал не пропускав воду і не втрачав своїх властивостей при контакті з нею. Завдяки цим складам фільтр виконує свою роботу в умовах надзвичайно високої вологості, здатним протистояти впливу мікроскопічних часток бензину, мастила, антифризу та інших агресивних хімікатів, з якими взаємодіє автомобіль.


Для фільтрації повітря з нульовим опором необхідні фільтри, де замість просоченого паперу поролон або тканину. Ці матеріали оброблені розчином, що сприяє якіснішому очищенню повітря. Ефективність таких фільтрів дуже висока. Вони не чинять опір потокам повітряних мас. Фільтри можна чистити, використовувати кілька разів.


Існують масляні та інерційні фільтри для очищення повітря. Такі пристрої використовуються рідко, в основному на автомобілях старих моделей. Вони мало ефективні, єдина їхня перевага - багаторазове використання. Такі фільтри також використовують в старих моделях сільгосптехніки.



Форми фільтрів


- Кільцеві (круглі) - такі фільтри рідко зустрічаються на сучасних автомобілях, оскільки вони встановлювалися на моделях, обладнаних системою карбюратора.


- Панельні (з рамкою і без) - сьогодні такі фільтри можна зустріти в більшості автомобілів. Їх встановлюють в автомобілі, оснащені інжектором або дизельним двигуном.


- Циліндричні - це свого роду вдосконалений варіант кілець, позбавлений від їхнього головного недоліку. Застосовуються в спецтехніки, в основному з дизельним двигуном.



Коли ж варто робити заміну фільтру?


Міняти фільтр варто виходячи з регламенту, який чітко прописаний в сервісній книжці. Якщо врахувати, що різні автомобілі оснащені фільтрами з різними характеристиками, правильніше буде слідувати інструкціям, а не рекомендаціями інших водіїв.


Фільтр не завжди змінюється відповідно до правил, особливо якщо ви часто керуєте автомобілем у важких умовах. Якщо ви регулярно їздите по пильній дорозі, в піщаних або задимлених місцях, фільтр слід міняти у два рази частіше, ніж зазначено в регламенті.


Своєчасна заміна повітряного фільтра це:

- Ви тимчасово забудете про неочищене повітря, яке в кінцевому підсумку може викликати несправність двигуна і не тільки;
- Зменшується витрата палива;
- Мінімізувати знос деталей двигуна, що беруть участь в терті;
- Забруднення паливних форсунок зменшиться.


Повітряний фільтр по праву можна назвати «легенями» автомобіля. І те, чим дихає ваша машина, має велике значення. Надійність і справність двигуна і всіх його деталей залежить від багатьох факторів, серед яких - чистота повітря!



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено