Інструменти: що завжди має бути в машині

31.01.2022
Багато водіїв не замислюються про те, що в машині повинні бути інструменти в будь-якому випадку, незалежно від того, які навички вони мають. Здавалося б, людині, яка не є механіком і не розуміється на пристрої авто, вони навряд чи можуть стати в нагоді. Проте, за такою логікою, всім людям, які не мають медичної освіти, слід викинути з дому аптечки. Щоб усунути невеликі поломки під час руху авто, необов'язково бути фахівцем у галузі автомобілебудування. Іноді можуть опинитися люди, які готові допомогти, але які просто не мають інструментів, які потрібні для виконання ремонту, під рукою. Щоб не опинитися в неприємній ситуації та при необхідності швидко впоратися з будь-якою проблемою в авто, слід подбати про покупку ряду інструментів. Обов'язково маємо бути в багажнику автомобіля:

  • Балонний ключ. Це спеціальний ключ для колісних гайок. Він може знадобитися у разі проколу колеса у дорозі (для заміни колеса треба відкрутити колісні гайки, на шиномонтажі вони зазвичай закручуються за допомогою пневматичного інструменту і тому без спеціального інструменту їх не відкрутити). Краще використовувати просунутий телескопічний ключ або подовжений варіант. Такий інструмент дозволив відкрутити будь-які гайки, не зламавши при цьому шпильки тощо. Не варто забувати при покупці ключа, що самі гайки бувають різні (з головками 17, 19, 21 і 22 мм), тому краще приміряти ключ до того, як він знадобиться. Для тих же цілей можна купити довгий комірець із головкою відповідного розміру.

  • Гайкові ключі. Ці інструменти можуть стати в нагоді для відкручування дрібних кріплень у транспортному засобі, а також з їх допомогою можна знеструмити акумулятор (тут потрібен ключ на 10). Це може знадобитися у випадку дорожньо-транспортної пригоди або збою сигналізації. Таких ключів потрібно мати 2, один із них потрібен для фіксування болта, а інший – для відкручування гайки. Також кожному водієві знадобиться ключ на 12, він потрібен для зняття акумулятора для виконання зарядки будинку або в гаражі. Не варто забувати і про такі маленькі помічники, як ключ на 8 (для розкручування дрібних елементів в салоні), ключ на 14 і ключ на 17 (для розкручування деталей підвіски та двигуна в машині). Ключі можна купити в наборі або окремо. Набір зазвичай виходить вигідніше і виробники часто пропонують зручні коробки або чохли для ключів.

  • Вибираючи ключі краще розглядати комбіновані ріжково-накідні варіанти, вони більш універсальні.

  • Пасатижі. Без цього багатофункціонального ручного слюсарно-монтажного інструменту просто не обійтися будь-якому автомобілісту. З їх допомогою можна і болт зафіксувати, і хомут стиснути, і зробити багато інших маніпуляцій. Вони представлені в магазинах у різних модифікаціях. Найкраще зупинити свій вибір на універсальній моделі "комбайн". Дана модель характеризується наявністю бокорізів та спеціальних виїмок.

  • Викрутки. Незважаючи на свою компактність, цей інструмент дуже потрібен у машині. Наприклад, для того щоб змінити салонний фільтр в автомобілі, Вам, напевно, доведеться відкрутити кілька саморізів, розташованих на кріпленнях бардачка, без спеціального інструменту зробити це не вийде. Невже варто їхати на станцію технічного обслуговування задля виконання цих найпростіших маніпуляцій? Пару обертальних рухів легко може зробити будь-яка людина, яка зовсім не розуміється на нюансах експлуатації авто. Викрутки бувають хрестові та плоскі.

  • Хрестові викрутки бувають 2 видів (вони різняться формою жала):
    - стандарт Phillips (PH). Це старий формат.
    - стандарт Pozidriv (PZ). Дані викрутки відрізняються наявністю спеціальних проточок від зриву граней. Вони також передають значний момент, що крутить, і дозволяють прикладати більше зусиль.

    Не можна використовувати шліцеву викрутку для зняття пластикової обшивки салону (це може знадобитися для проведення дроту відеореєстратора або заміни магнітоли). Для цих цілей на ринку є спеціальні знімники із пластику. Вони дозволяють здійснювати необхідні маніпуляції максимально дбайливо, знижуючи ризик пошкодження пластику до мінімуму. Мало того, що самі частини коштують дорого, так ушкодження ще можуть зіпсувати презентабельний зовнішній вигляд салону транспортного засобу.

    Не зайвим буде придбати викрутки для зняття гвинтів формату Torx («зірочка») та Hex (шостигранник). Правда, щоб не возити цілий арсенал різних викруток можна просто купити комбіновану модель або викрутку зі змінними бітами.

  • Свічковий ключ. Якщо в дорозі відбулося лихо і потрібно терміново замінити свічку запалювання, то він буде дуже доречним. Адже інакше доведеться викликати евакуатор та відганяти машину на СТО. Самостійно тягнути авто, в якому свічка вийшла з ладу, а мотор почав троїти – далеко не найкраща ідея, адже у такому разі постраждають і каталізатор, і лямбда-зонди. При виборі ключа слід віддати перевагу Т-подібним ключам з карданом та свічковим головкам з магнітним або гумовим зачепом усередині. Свічки бувають 16 мм і 21 мм, тому перед покупкою ключа варто уточнити, який розмір використовується у Вашому автомобілі.

  • Набір інструменти для машини. Добре придбати його тим, хто часто їздить у відрядження або любить подорожувати за кордоном. Навіть якщо Ви не знатимете як користуватися всіма інструментами в ньому, то вони у Вас будуть. Можливо, хтось із водіїв неподалік зможе похвалитися хорошими навичками, але при цьому його багажник буде порожнім. Представлені на ринку варіанти наборів дозволяють кожному власнику авто підібрати підходящий для себе варіант, їх наповнення відрізняється, тому якщо Ви вже раніше придбали набір гайкових ключів та пасатижі та думаєте, що купувати набір не має сенсу – то робите це дарма. Завжди можна придбати скриньку, де буде багато корисних речей, яких у Вас ще немає. Набори можуть включати різні адаптери, ключі, кардани, торцеві головки, тріскачки, подовжувачі, ліхтарики, біти, молотки і т.д. Залежно від наповнення ящика та виробника варіюються і ціни на інструмент, тому завжди можна підібрати варіант у межах свого бюджету.

  • Також не варто забувати і про інші речі, такі як: буксирувальний трос (є сталеві та синтетичні варіанти), домкрат, компресор, світловідбивний жилет, пластикові хомути, ізолента, знімач кульових, шприц для змащування, стяжки пружин, знімач масляного фільтра і т.д. д.

    Не намагайтеся заощадити придбання інструменту для машини. У довгостроковій перспективі він обов'язково окупиться з лишком і, напевно, врятує Вас від неприємних ситуацій у дорозі. Та й Ви зможете допомогти іншим водіям, які за своєю неуважністю або помилкою залишили потрібні речі вдома.



    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено