6 ефективних способів впоратися із запотіванням скла

17.01.2022
Запотівання скла в автомобілі є проблемою, з якою стикається практично кожен власник авто взимку. Запотівання на склі авто з'являється через конденсат вологи в салоні транспортного засобу. Його присутність несе небезпеку для здоров'я та життя власника, вона полягає у:

  • поганій видимості. Якщо на лобовому склі утворилося запотівання, то щоб позбутися його за допомогою включеної печі потрібно багато часу. Якщо підігрів машини не був передбачений заздалегідь, то водії часто нехтують цим моментом і починають рух на авто, де видимість не дуже хороша. Намагаючись вдивлятися у вікно, водій все ж таки їде на меншій швидкості, а після того як скло відігріється - напевно спробує надолужити втрачений час. Наслідки можуть бути різні, адже в холодну пору року ожеледиця на вулиці аж ніяк не рідкість. Також нерідкі ситуації, коли лобове скло начебто відтало і водій починає рух, а виїхавши з тінистого двору на проїзну частину, де сонячно, стикається з тим, що скло перетворюється на білий екран. Блики засліплюють водія і в рази зростає ризик дорожньо-транспортних пригод;

  • ризик отруєння парами антифризу. Дуже часто запотівання скла може бути спровоковане витоком рідини з радіатора обігрівача. Розпізнати його неважко, це солодкуватий нудотний запах, що завдає дискомфорту водію і пасажирам. Навіть після усунення витоку позбутися запаху та маслянистої плівки на поверхні скла буде непросто, тому при найменшій підозрі на наявність такої проблеми слід перевірити антифриз;

  • намокання килимових поверхонь. Автомобільні килимки покликані забезпечити захист оригінального килимового покриття у салоні авто, а також полегшують водію підтримання чистоти в салоні авто. Якщо ж вологість в авто буде підвищена, його власник зіткнеться з такими проблемами, як цвіль, затхлий запах і т.д.; Також піт на вікнах може викликати підвищену увагу з боку органів влади, адже запотівання скла може свідчити про те, що за кермом транспортного засобу перебуває людина у стані алкогольного сп'яніння. Зупинка для перевірки - не найприємніша ситуація, особливо коли в цей час людина спізнюється на роботу або важливу зустріч.

  • Причини появи вогкості в авто


    Поява вогкості в салоні авто може бути пов'язана з різними причинами, проте найбільш поширеною є попадання вологи в салон авто на одязі або взутті пасажирів і водія. Перед тим як розміститися в салоні авто, слід добре струсити сніг і краплі дощу по можливості. Щоправда, неправильне обслуговування авто також часто може спровокувати запотівання. Наприклад, невчасна заміна салонного фільтра може бути причиною його засмічення та нівелювання можливості пропускати повітря (як усередину, так і назовні). Засмічений фільтр знижує швидкість відтоку повітря із салону авто.

    Така ж ситуація спостерігається у випадку із забитими зливами короба притоку повітря. Якщо волога потрапляє в цей відсік і не зливається, то механізм склоочисника гнитиме і на вікнах будуть утворюватися піт.

    Наявність кондиціонера багато в чому вирішує проблему запотівання вікон, але не завжди. Важливо підтримувати в робочому стані трубку зливу конденсату з випарника, якщо вона буде забита - вологість в салоні підвищуватиметься і герметичність буде порушена.

    Акуратним слід бути і у разі настроювання режимів у салоні авто. Якщо увімкнено режим рециркуляції або зламано привод заслінки рециркуляції, то приплив свіжого повітря буде відсутній. Однак іноді визначити причини запотівання вікон не вдається і всі можливі несправності, які можуть це спровокувати, усунуті. У таких випадках можна скористатися такими порадами.

    Як запобігти запотіванню скла в салоні авто?


  • Можна використовувати осушувачі повітря. Як осушувач можна використовувати звичайний наповнювач для котячих туалетів або силікагель. Гранули необхідно розмістити у шкарпетці або невеликому відрізку тканини і покласти на підлогу автомобіля.
  • Якщо на килимках в авто накопичилося багато вологи, то можна або ж очистити самі килимки, вийнявши їх з салону або видалити з них вологу за допомогою газети, ганчірки або звичайного сніжка.
  • Купити спеціальні автопамперси для машини. Такий килимок може утримувати близько 300 мл вологи.
  • Використання антизапотівачів для авто. Вони ідеально підходять для обробки сухого і чистого скла і відмінно справляються з поставленими перед ними завданнями.
  • Обклеювання скла прозорою плівкою зсередини авто. Відсутність слідів запотівання під час використання такого методу пов'язані з тим, що теплопровідність плівки нижче.
  • Перед тим, як поставити авто на парковці на ніч, слід провітрити його. Найкраще за пару хвилин до того, як заглушити авто, відкрити всі двері та дозволити температурі в салоні зрівнятися з температурою зовні авто.

  • Дотримання таких простих порад дозволить уникнути проблем при експлуатації авто і зробить пересування в машині максимально безпечним. Перейдіть до каталогу антизапотивателів, де ви знайдете великий вибір засобів, що допоможуть ефективно і без особливих зусиль упоратися з проблемою запотівання скла.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено