Як дізнатися, чи перегрівається олива у коробці передач автомобіля?

25.01.2021
Якщо ви починаєте помічати будь-які зміни або коливання у тому, як ваш автомобіль перемикає передачі, ви можете почати турбуватися про трансмісію. Ремонт або заміна трансмісії можуть бути досить дорогими, тому важливо не забувати регулярно перевіряти трансмісійну рідину. Використання цього життєво важливого компонента може допомогти продовжити термін служби трансмісії і позбавити вас від дорогого ремонту. У цій статті ми розповімо про своєчасну заміну трансмісійної рідини і про те, як дізнатися, чому та коли перегрівається олива в автоматичній коробці передач?

Як дізнатися, що мастило в коробці передач перегрівається?


Автоматичні трансмісії виділяють багато тепла. Лінії охолодження трансмісії забезпечують охолодження, проте вони можуть перегріватися. Серед попереджувальних знаків, які вказують на те, що лінії охолодження трансмісії можуть бути пошкоджені:

  • Проблеми з перемиканням передач; шестерні ковзають або перемикаються повільно.
  • Ваша коробка передач перегрівається або ви відчуваєте неприємний запах гару.
  • Скрегіт або завивання при перемиканні передач, або гримить чи смикається автомобіль, коли ви ведете машину.
  • На приладовій панелі загоряється індикатор «Необхідне обслуговування двигуна».
  • Якщо в трансмісії вашого автомобіля є джерела протікання, це не складно виявити. Найбільш очевидна ознака - це скупчення червоної (рожевої) рідини під двигуном.
Гірше, коли манера водіння стає причиною ламання або виходу трансмісії автомобіля з ладу. Через неправильних звичок водія, коробка передач може бути пошкоджена. Розглянемо ряд звичок, які впливають на роботу коробки передач і термін служби мастильних матеріалів.

Використовуйте трансмісію автомобіля правильно


Намагайтеся не допускати ситуацій, які здатні створити проблеми коробки передач. До умов, які негативно позначаються на роботі автоматичної коробки передач, можна віднести:
  • Перевантаження транспортного засобу (максимальне завантаження).
  • Поїздки у важких умовах на довгі відстані.
  • Поїздки на гранично високих швидкостях.
  • Рух в умовах пробок і тягучок.
  • Їзда по ґрунтових дорогах.
  • Зайвий опір при буксируванні або перевезення вантажів (наприклад, поїздки з причепом або багажним боксом на даху).

Або, якщо ви застрягли на автомобілі з автоматичною коробкою передач в піску, снігу, бруду або іншу речовину ... Розгойдування викликає надмірний нагрів, який може спалити коробку передач за дуже короткий проміжок часу. Замість марних буксувань, краще викопайте колеса, використовуючи трап або попросіть відбуксирувати машину. Обидва способи обійдуться значно дешевше, ніж збиток, який ви можете заподіяти, знову і знову перемикаючись між заднім ходом і приводом.

Водіння в заторах протягом тривалого періоду; занадто довга робота автомобіля на холостому ходу; їзда по бездоріжжю; або використання вашого автомобіля, як транспорту, що буксирує - вб'є вашу трансмісію. Двигун і трансмісія працюють, але нічого не відбувається, тому що колеса не можуть рухатися. Це призводить до перегріву рідини в трансмісії і виходу з ладу її внутрішніх компонентів.

Звички водія для оптимальної роботи коробки передач


1. Уникати перегрівання коробки передач і двигуна


Більшість автоматичних трансмісій розраховані на роботу при максимальній температурі 200 градусів. На кожні 20 градусів перевищення цієї межі ви ризикуєте скоротити очікуваний термін служби трансмісії у два рази. Ви також повинні відзначити, що при температурі всього 240 градусів трансмісійна рідина на основі органічних олив може перетворитися в лак, в результаті чого вона не зможе належним чином змащувати рухомі частини всередині трансмісії.

2. Підтримувати правильний рівень рідини.


Якщо в трансмісії закінчиться рідина або вона буде працювати з низьким рівнем рідини, це гарантований спосіб ламання трансмісії. Рідина забезпечує охолодження і змащення внутрішніх компонентів трансмісії. Коли рівень рідини стає низьким або повністю закінчується, внутрішні деталі починають перегріватися, що призводить до виходу з ладу.

3. Ніколи не забувайте міняти рідину.


Ще один спосіб вбити вашу трансмісію - це не замінити рідину відповідно до графіка, поданими у цьому посібнику з експлуатації вашого автомобіля. Як і мастило у двигуні вашого автомобіля, трансмісійна рідина забруднюється і в кінцевому підсумку вимагає заміни. Якщо не замінити рідину, це може призвести до перегріву і ламання ущільнень і прокладок, а також внутрішніх компонентів трансмісії. Завчасно замовити відповідні оливи та купити трансмісійну рідину Ви можете легко та швидко через каталог інтернет-магазину Авторадості.

4. Використовувати рідину правильного типу.


Додавання неправильного типу трансмісійної рідини може вбити його. В механічних та автоматичних коробках передач використовуються різні рідини (див. «Про трансмісійні рідини»). Ці рідини не можна змішувати з іншими рідинами або додавати на тимчасовій основі, це може нашкодити компонентів.

5. Завжди зупинятися плавно.


Як і при швидкому запуску, різкі зупинки можуть пошкодити компоненти трансмісії, такі як двигун і опори трансмісії. Це може призвести до пошкодження коробки передач. Після будь-якої раптової аварійної зупинки було б розумно перевірити ваші кріплення.

6. Використовувати ручні гальма, коли коробка у положенні паркування.


Якщо Ви залишите машину на схилі та хтось спробує зрушити ваш автомобіль, поки ви припарковані, це може привести до поламання паркувальної засувки, і ваш автомобіль може безперешкодно скотитися.

7. «Не гальмувати» різким переходом до пониженої передачі.


Примусове перемикання на понижену передачу при високих оборотах двигуна обов'язково викликає надмірний знос фрикційних компонентів трансмісії (муфт і стрічок). Не слід використовувати важіль перемикання передач замість гальма. Використання трансмісії для зупинки автомобіля призведе до передчасної відмови трансмісії.

9. Не переходити з холостого ходу у положення для руху заднім ходом.


Перш ніж рухатися заднім ходом, ваш автомобіль повинен повністю зупинитися. Це може викликати різке включення трансмісії, що призведе до передчасного виходу з ладу муфт, стрічок, зубчастих передач, компонентів трансмісії і опор двигуна або трансмісії.

10. Не починати рух, поки оливи не прогріються.


Щоб ваша трансмісія працювала правильно, змащувальна рідина повинна мати правильну робочу температуру. Дайте автомобілю кілька хвилин, і він буде служити вам краще і довше.

11. Буксируйте автомобіль з АКПП правильно


Під час буксирування задньопривідних автомобілів з АКПП задні колеса повинні бути відірвані від землі. Передній привід з піднятими передніми колесами. Повнопривідні або повнопривідні автомобілі слід буксирувати рівно на всіх чотирьох колесах, відірваних від землі. Не впевнені? Перевірте керівництво по експлуатації. Крім того, кожен транспортний засіб поставляється з заводу з рекомендованим максимальним лімітом буксирування. На жаль, мало хто його дотримується. Ремені та муфти можуть почати прослизати. Через це вони дуже швидко зношуються. Це також призводить до того, що трансмісія наповнюється сміттям, коли вони починають виходити з ладу. Неправильне буксирування може призвести до серйозних пошкоджень!

Дотримання рекомендацій виробника і правильне поводження з автомобілем, допоможе підтримувати злагоджену роботу коробки передач вашого автомобіля, не кажучи вже про збереження вашого гаманця!



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено