Керівництво по заміні гальмівної рідини: причини і терміни, DOT-сумісність

30.01.2020
Якщо ви любите займатися технічним обслуговуванням свого автомобіля, то, крім поїздок на СТО, ви напевно стикалися з заміною різних рідин. Крім моторного масла і антифризу, якщо у вашого автомобіля є колеса, він повинен мати найкращу гальмівну рідину для правильної роботи. У цій статті ми розглянемо ті факти, які допоможуть зрозуміти, навіщо потрібно стежити за гальмівною рідиною, чому важливо дотримуватися термінів заміни, а також розповімо про різні типи і їх сумісності. Ми не говоримо, що існує одна гальмівна рідина, яка може охоплювати всі типи гальм, але є кілька типів і марок в яких ми допоможемо зорієнтувати, щоб Вам вдалося вибрати кращий варіант для свого авто.

Може-ли рідина в гальмівній системі закінчитися?


У нормальних умовах відповідь - немає. Гальмівна рідина не витрачається, але може випарується, якщо з плином довгого часу набере занадто багато вологи. На щастя, інженери по всьому світу знайшли рішення проблеми перегріву і випаровування, додавши в гальмівну рідину сучасні з'єднання. Але все ж, на скільки це продовжило середній термін використання рідини залежить від виробника і складу.

Якщо ви помітили, що кількість гальмівної рідини за короткий проміжок часу значно знижується, значить, щось не так з герметичністю гальмівної системи. У цьому випадку найбільш поширеною проблемою є протікання труб або трубопроводів десь внизу під гальмівною системою. Перевірте, що твориться під вашою машиною, і якщо ви помітите прозору або світлу рідину бурштинового кольору, це означає, що труба десь зламана. Хоча цю проблему легко вирішити (зазвичай), не ігноруйте її і зверніться до механіка якомога швидше. Водіння без повністю функціональних гальм вкрай небезпечно і безвідповідально!

Термін заміни гальмівної рідини


Практично всі автовиробники регламентують, що терміни заміни гальмівної рідини повинні вписуватися в рамки регулярного ТО-2 і здійснюватися раз на 2 роки. Однак, пробіг змінюється від марки до марки і існує загальне правило - міняти гальмівну рідину кожен рік або півтора, або від 16 до 32 тисяч кілометрів. Ми не знаходимо що ця інформація підходить для всіх випадків, тому, вважаємо, що було б корисно надати вам загальне керівництво про те, як перевірити гальмівну рідину перед її заміною. Без подальших церемоній, ось загальні кроки, які ви повинні зробити, перш ніж приймати рішення, чи варто міняти гальмівну рідину чи ні.

Перевірка стану гальмівної рідини


Явною ознакою того, що вам слід знати бодай виконати перевірку, описану в цих кроках, є жорсткість педалі. Якщо вам потрібно сильно натискати на педаль гальма, щоб машина почала гальмувати, можливо, існує проблема зі старою гальмівною рідиною.

1. Відкрийте капот вашого автомобіля. Майже у всіх випадках бачок з гальмівною рідиною буде перебувати під капотом.
2. Знайдіть резервуар під капотом. Зазвичай він розташований ближче до лобового скла, але якщо ви не впевнені, зверніться до керівництва користувача.
3. Відкручуємо і відкриваємо кришку. У старих автомобілях використовувався додатковий гвинт, тому будьте обережні, щоб не пошкодити його. Гальмівні рідини мають корозійні властивості, і краще не залишати на автомобілі кришку або кришку. Це може назавжди пошкодити біль.
4. Візьміть білу тканину або стопку білою туалетного паперу і перетворите її в довгий м'який щуп, яким можна акуратно проникнути в отвір бачка.
5. Тепер опустіть папір і занурте її в гальмівну рідину на пару сандіметров в глибину.
6. Якщо рідина коричневого або темно-жовтого кольору, можливо, прийшов час подумати про зміну. Якщо ясно, що рідина прозора або світло-бурштинового кольору - значить у Вас ще є запас пробігу і час відстрочки для заміни.

Деякі бренди для зручності змінюють колір при закінченні терміну дії гальмівної рідини. У таких випадках завжди читайте етикетку і дотримуйтесь інструкцій, оскільки для кольорових гальмівних рідин немає універсального правила.

Потрібно регулярно міняти гальмівну рідину


Є кілька практичних причин, за якими у кожного автомобіля повинен бути свій графік використання свіжої гальмівної рідини, включаючи, звичайно, технічне обслуговування самих гальм. Перш за все, гальмівна рідина завжди повинна бути активною і механічно ефективною. Гальмівної рідини в системі завжди має бути достатньо, а в її склад був стійкий до високих температур, щоб гальма залишалися справними!

Іншою важливою причиною наявності свіжої та робочої гальмівної рідини є турбота про компонетни і матеріалах гальмівної системи, которіе таким чином будуть служити довше. Під цим ми маємо на увазі, що кожна частина гальмівної системи буде зношуватися менше, якщо гальмівна рідина працює належним чином. Таким чином, інвестуючи невелику суму грошей на регулярне обслуговування гальмівної системи, в довгостроковій перспективі це виявиться більш економічним рішенням, ніж ймовірний ремонт гальмівної системи. Нарешті, гальмівні рідини дозволяють краще контролювати гальмівну систему, передаючи цю механічну силу швидше і з більшою точністю.

Як оновити або замінити гальмівну рідину?


Незважаючи можливість повністю контролювати хід цього процесу при ТО, ми настійно не рекомендуємо робити це самостійно, якщо у вас немає досвіду роботи з механікою. Але, не бійтеся, це не означає, що вам потрібно триматися подалі від гальмівної системи. Щоб поліпшити роботу гальмівної системи, можна замінити стару гальмівну рідину або більшу її частину новою формулою. Повна заміна гальмівної рідини серед фахівців називається «кровотеча» і для цієї процедури потрібна спеціальна установка для прокачування гальмівної системи. Повне видалення гальмівної рідини потрібно тільки при ремонті або в разі добавки рідини непотрібного сорти, що трапляється досить рідко.

При заміні постарайтеся оновити якомога більше рідини і викидайте відходи належним чином, не зберігаючи нічого для подальшого використання. Не слід зберігати застояну гальмівну рідину не тільки тому, що вона більше не потрібна для автомобіля, але і тому, що вона їдка і небезпечна для навколишнього середовища. Після того, як ви видалили необхідну кількість старої гальмівної рідини, налийте свіжу рідину. Ви повинні заповнити бачок нової гальмівною рідиною по мітки, зазначені на бічних сторонах бачка, якщо міток немає, резервуар заповнюється до місця закручування кришки. Якщо ви збираєтеся прокачати гальмівну систему, завжди консультуйтеся з професійним автомеханіком. Весь процес кровотечі вимагає зняття коліс і не слід ставитися до цієї процедури легковажно.

Типи гальмівних рідин


З точки зору різноманітності типів гальмівної рідини не так багато. І, що більш важливо, список рівнів і рейтинги DOT (Департамент транспорту) повинні дотримуватися, оскільки вони регулюються законом з певної причини. Отже, що таке DOT, і чому це має значення для моєї машини? Оцінка DOT відноситься до регульованого кількості градусів, яке гальмівна рідина може витримати до початку кипіння. Як ми згадували вище, для гідравлічних рідин і рідин вкрай важливо підтримувати їх ліквідність, тому випаровування - це велика проблема.

Ось чому інженери і вчені вирішили створити стандарт для гальмівних рідин, якому підпорядковується і працює кожна гальмівна система. Щоб уникнути плутанини в наступному розділі, ми хотіли б заздалегідь встановити пару термінів. Коли мова йде про різні рейтингах DOT, ми розпізнаємо дві окремі точки кипіння:
  • Температура кипіння всуху - це момент, коли гальмівна рідина знаходиться в чистому вигляді, без забруднення водою
  • Волога точка кипіння - коли гальмівна рідина забруднюється водою (зазвичай через паршивої погоди), її жароміцні властивості зменшуються, а температура кипіння значно знижується.

  • Які рейтинги DOT сумісні?


    По суті, ви можете змішувати деякі види гальмівних рідин. Ця функція використовується тому, що не існує безпечного способу заміни 100% старої рідини без змішування деяких частин з новою. Тому багато людей вирішують перейти на більш високий рейтинг DOT або просто хочуть заощадити, додавши в суміш нову пляшку з іншого гальмівною рідиною з рейтингом DOT.

    Хоча змішування не є рекомендованим методом, вам все одно іноді доводиться це робити (наприклад, невідкладне обслуговування). Іноді, якщо ви хочете перейти на інший тип, є ймовірність, що ви змішайте кілька старої і нової гальмівної рідини. По суті, знання того, змішуються чи поточні та нові гальмівні рідини, вітається. Зазвичай виробник залишає якусь діаграму, яка показує, змішується чи рідина чи ні. Практично, якщо в системі була гальмівна рідина DOT 4 додавати або поміняти гальмівну рідину на DOT 3 не заподіє особливої ​​шкоди для гальмівної системе. у більшості випадків вони можуть бути змішані один з одним, в той час, як DOT 5 не слід змішувати з будь-яким іншим типом.

    Коли справа доходить до сумісності, правило досить просте:
  • DOT 3 можна змішувати з DOT 4 і DOT 5.1
  • DOT 4 можна змішувати з DOT 3 і DOT 5.1
  • DOT 5 НЕ повинні змішуватися з будь-яким іншим типом гальмівної рідини
  • DOT 5.1 можна змішувати з DOT 3 і DOT 4

  • Однак, ми не рекомендуємо змішувати гальмівні рідини, якщо це не потрібно. Оновлення до більш високого рейтингу DOT - це добре, але в таких випадках прокачування гальмівної системи гарантуватиме кращу продуктивність. І, знову ж таки, ми не можемо підкреслити це досить: НЕ змішувати DOT 5 з будь-якої іншої гальмівною рідиною.

    Керівництво щодо купівлі гальмівної рідини


    Ми говорили про роль гальмівної рідини і типах, з якими ви можете зіткнутися, але тепер прийшов час звернутися до керівництва. Найперше, що вам потрібно визначити, - який рейтинг DOT необхідний автомобілю? Основне правило - чим більше автомобіль, тим більше гальмівна система. У міру зростання гальмівної системи збільшується і число DOT. Однак цей метод не є точним на 100%, тому ми рекомендуємо провести подвійну перевірку.

    Зверніться до керівництва користувача, яке ви отримали з автомобілем. Виробник гальмівної системи зазвичай вказує, який рейтинг DOT необхідний гальмівній системі. Подивіться під кришкою бачка з гальмівною рідиною. Іноді творець системи залишає нагадування і записує його там. У будь-якому випадку, якщо виробник автомобілів говорить, що автомобіль потребує гальмівної рідини DOT 4, то це буде самим безпомилковим вибором. Якщо ви їздите на позашляховику або великому автомобілі в цілому, є ймовірність, що вам потрібно купити більше гальмівної рідини. Спробуйте з'ясувати, скільки рідини може утримувати труби гальмівної системи, додайте 10-15% і беріть гальмівну рідину в достатньому обсязі.

    До першого відкриття упаковки термін зберігання гальмівної рідини складає 30 місяців від дати виробництва. Але деякі вважають, що насправді цей термін більше. Однак, ця рідина має високу корозійну активність, тому покупка великого обсягу з урахуванням зберігання може бути не дуже вдалою ідеєю. Тому, є ще одна річ, яку ми не повинні забувати при виборі гальмівної рідини - це розмір упаковки. Як тільки ви закінчите читання, ми рекомендуємо вам перейти до вибору і застосувати отримані знання, щоб купити гальмівну рідину в каталозі інтернет-магазину Авторадості. Бажаємо приємних покупок і нехай гальмівна система вашого автомобіля завжди знаходиться в бездоганному стані.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено