Як працює алкотестер?

10.01.2013

Алкотестер - це спеціальний прилад для визначення кількості алкоголю в людському організмі. Виробляючи паркан невеликої кількості повітря, який знаходиться в тісній взаємодії та кров'ю, алкотестер визначає ступінь сп'яніння.

В основі роботи пристрою лежить зміна електропровідності чутливого до парів етанолу напівпровідникового датчика. В першу хвилину після включення алкотестер готує свій сенсор до роботи, проводячи підігрів і очищення. Потім потрібно дути в прилад протягом мінімум 4-6 секунд. Повітря з вмістом алкоголю надходить в реакційну камеру. Там встановлено чутливий датчик, чия провідність змінюється при адсорбції етанолу і перетворюється у відповідний електричний сигнал. Цей сигнал вимірюється та перераховується в значення концентрації алкоголю в крові. Це значення показується на екрані алкотестера.
Щоб отримати більш точні дані, рекомендується провести кілька вимірів поспіль, два або три, через інтервал в пару хвилин. Використання приладу в умовах високої вологості або екстремальних температур знижує якість показань.


На виробництві кожен алкотестер тестується за допомогою спеціального приладу-калібратора, що імітує видих випив людини. У калібраторі знаходиться розчин спирту певної концентрації, над яким збирається пар, насичений випарами алкоголю. Крім цього, в калібраторі постійно підтримується температура, аналогічна усередненій температурі видиху людини, і переміщує розчин у пристрої.


Якщо Ви хочете протестувати куплений алкотестер, слід перевірити його кілька разів поспіль на однаковій концентрації алкоголю. Якісний прилад показує однакові або майже однакові значення. Вважається допустимою похибка в 0.2 проміле. Трапляється, що після кількох тестів поспіль прилад кілька завищує свідчення. Це тому, що сенсор не встигає очиститися від парів алкоголю, які залишилися з минулого тесту. Його можна продути або просто зробити паузу в декілька хвилин. Недорогі прилади добре визначають ступінь сп'яніння при легкій та середній концентрації алкоголю в крові. При високих значеннях свідчення можуть бути не зовсім точними.
Наостанок уточнимо, що чутливість недорогих алкотестерів і професійних алкометрів, які застосовують співробітники дорожньо-постової служби, незрівнянна. Якщо вам вдалося «обдурити» свій кишеньковий прилад, не сподівайтеся, що це пройде в разі зустрічі з інспектором ДАІ. Пам'ятайте, що алкотестери особистого користування потрібні для того, щоб Ви самі могли контролювати рівень сп'яніння і не сідати за кермо нетверезим.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено